Korkeasaaren suuri suru: Topias-norppa on kuollut – vatsasta löytyi hiekkaa

Saimaannorpalla oli Korkeasaaressa käytössään muokattu saukkotarha, 17 kuution allas ja muovimatolla pehmustettuja lepopaikkoja. Annika Sorjonen

Jari Pietiläinen

Korkeasaaren nuori saimaannorppa löydettiin lauantaiaamuna menehtyneenä. Topias-norppa oli kolme viimeistä päiväänsä eläinlääkärien hoidossa Korkeasaaren villieläinsairaalassa.

Asiasta kertoo eläintarha tiedotteessaan.

Saimaannorpalla oli Korkeasaaressa käytössään uusittu ja norpan tarpeita ajatellen muokattu saukkotarha, 17 kuution allas ja muovimatolla pehmustettuja lepopaikkoja. Viime keskiviikkona norppa siirrettiin Korkeasaaren villieläinsairaalaan tarhan muutostöiden ajaksi.

Norppa oli loukannut herkäksi kulunutta ihoaan altaan uudenkarheissa betonipinnoissa ja tarhan muutostöillä haluttiin turvata norpan hyvät olot.

Villieläinsairaalassa norpan ihoa hoidettiin, mutta eläimen oireista pääteltiin, että taustalla saattoi olla jotain muutakin.

Kun norppa tutkittiin perusteellisesti ja siitä otettiin näytteitä, ulosteesta löydettiin heinää ja hiekkaa.

Hoito hiekan saamiseksi pois suolistosta aloitettiin heti, sillä tila on eläimelle vakava.

– Norppa oli syönyt tarhassaan heinää ja sen mukana hiekkaa, emmekä tiedä miksi. Tämä oli yllättävää, muttei täysin ennenkuulumatonta hylkeillä. Hoidon ansiosta vointi koheni, mutta valitettavasti norppa menehtyi myöhemmin komplikaatioihin. Teimme parhaamme pelastaaksemme norpan, kertoo eläinlääkäri Sanna Sainmaa tiedotteessa.

Saimaannorppa menehtyi perjantain ja lauantain välisenä yönä. Norppa vietiin patologisiin tutkimuksiin Helsingin yliopistolle.

Kuolinsyyksi todettiin suolitukos, mutta jatkotutkimuksessa selvitetään siihen johtaneita syitä.

Juttua ja otsikkoa muokattu 17.2.2020 kello 16.33: muutettu Tobias-nimi nimeksi Topias.

Aiheeseen liittyvää

  1. Video ja kuvat: Löytönorpasta tuli Piitsniemen Topias – siirrettiin privaattialtaaseen Korkeasaaressa 31.1.2020 12:20

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut