Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ei tarvitse jonottaa" – Kuvat: Matti Loukosen, 74, alakerrasta löytyy usean laitteen kotikuntosali

Pari kertaa päivässä, yhteensä jopa kolme tuntia. Se on aika, jonka Matti Loukonen, 74, liikkuu kotikuntosalissaan Vantaanlaaksossa.

Kaksikerroksisen paritalokodin alakerrasta löytyvät kuntopyörä, soutulaite, tasapainolaite, voimalaite ja hiihtolaite. Niiden lisäksi kuntoilutilassa ovat esillä ja tallessa Loukosen kilpapyörät.

– Moni kysyy ensimmäistä kertaa meille tullessaan, että käytättekö te näitä laitteita ihan oikeasti, Loukonen kertoo.

Kysymys on hänen mukaansa ymmärrettävä.

– Eikö se yleensä mene niin, että kotiin hankitaan jokin kuntolaite, kolme kuukautta kuntoillaan ihan hulluna, sitten laite siirretään parvekkeelle ja jossain vaiheessa laite on myynnissä tori.fi-sivustolla, pohtii Loukonen hymyillen.

Loukosen kotikuntosalin laitteet hankitaan huolella ja ne päätyvät myyntiin vasta kun tilalle hankitaan uudempi, nykyaikaisempi vastaava.

Kuntoiluhuoneiden ylpeys on 4 000 euroa maksanut voimalaite, jossa voi vahvistaa käytännössä kaikkia lihasryhmiä.

– Ostin laitteen messuilta. Messut ovat hyvä paikka kokeilla laitteita, arvioida niiden laatua ja kysyä myyjiltä lisätietoa.

Loukosta voi kutsua kotikuntosalikonkariksi. Hän hankki ensimmäisen kuntoilulaitteen kotiinsa jo 70-luvulla. Matkan varrella on tullut tehtyä myös ainakin yksi virhehankinta. Se oli halpa ja huono dippilaite.

– Halpoja parin sadan hilavitkuttimia ei kannata hankkia. Ne eivät kestä ja huonosti toimivaan laitteeseen kyllästyy nopeasti.

Kotikuntosaliin kannattaa Loukosen mielestä hankkia minimissään yksi aerobinen laite ja yksi voimalaite.

– Aerobinen laite voi olla sitten vaikka kuntopyörä tai soutulaite. Mikäli hankkisin vain yhden laitteen, varmistaisin sen olevan mahdollisimman monipuolinen.

Loukosen kodissa on hyvä ilmastointi. Kuntosalissa ilma kiertää tavallisen tuulettimen avulla.

Kuntosalin ollessa kotona matka liikuntapaikalle on lyhyt.

– Kun olin vastuullisessa työssä, ajansäästö oli minulle tärkeää. Kotikuntosalilla säästää aikaa myös siinä, ettei laitteisiin tarvitse jonottaa.

Kotona kuntoilun lisäksi Loukonen muun muassa hiihtää ja pyöräilee. Kuntosali on kuitenkin ykkösvaihtoehto silloin kun keli on kehno.

Kuntosalilla käymisessä on myös sosiaalinen ulottuvuutensa. Eikö yksin puurtava kaipaa treeniseuraa?

– Jaan sosiaalisessa mediassa liikunta-aiheisia artikkeleita ja kerron kotona kuntoilustani. Naisilta tulee niihin usein kommenttia, että he käyvät kuntosalilla osittain myös tapaamassa muita ihmisiä. Ymmärrän toki sen puolen.