Tutkijat selvittivät, millaisia reaktioita kauhuelokuvien katselu aiheuttaa aivoissa – pelottavinta ei ollut se, mitä näkyy ruudulla

Suomalainen tutkimusryhmä on kartoittanut kauhuelokuvien katsomisen aiheuttamia reaktioita aivojen hermoverkoissa. Tulokset julkaistiin Neuroimage-tiedejulkaisussa.

Turun yliopiston aivotutkimusryhmä selvitti, miksi haluamme katsella kauhuelokuvia viihteenä. Tätä varten tutkijat pyysivät tutkittavia katsomaan kauhuelokuvia ja mittasivat samalla näiden aivojen hermoverkkojen toimintaa magneettikuvauksella.

Silloin, kun jännitys lisääntyi vähitellen, aivoissa aktivoituivat näköön ja kuuloon liittyvät alueet ihmisen etsiessä ympäristöstä merkkejä lähestyvästä uhasta.

Yllättävän järkytyksen jälkeen aivokuvissa taas näkyivät aktiivisina alueet, jotka ovat vastuussa tunteiden käsittelystä, uhkien arvioinnista ja päätöksenteosta – aivot siis valmistelivat ihmistä nopeaan reagointiin.

Nämä alueet käyvät kuitenkin elokuvan aikana jatkuvaa keskustelua aisteihin liittyvien alueiden kanssa, ikään kuin aistialueet valmistelisivat reagointiin käytettyjä hermoverkkoja pelottavan tapahtuman todennäköisyyden kasvaessa.

– Aivomme ovat siis koko ajan valmiudessa reagoimaan uhkaaviin tilanteisiin, ja tätä ominaisuutta käytetään kauhuelokuvissa taitavasti hyväksi jännityksen lisäämiseksi, tutkija Matthew Hudson selittää tiedotteessa.

Tutkimusta rahoitti Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) ja Suomen Akatemia.

Tutkimusta varten Turun yliopiston aivotutkimusryhmä kartoitti, mitkä ovat sadan viime vuoden sata parasta ja pelottavinta kauhuelokuvaa.

Kymmenen parhaan elokuvan kärki löytyy täältä

Kyselyyn osallistuneista 72 prosenttia kertoi, että oli katsonut kuuden viime kuukauden ainakin yhden kauhuelokuvan.

Tärkein syy katsomiseen oli jännityksen kaipuu. Vastaajat halusivat kokea myös pelon ja ahdistuksen tunteita.

Kauhuelokuvien katseleminen tarjosi heille myös tekosyyn sosiaaliselle kanssakäymiselle. Moni nimittäin kertoi katselevansa kauhuelokuvia mieluummin yhdessä muiden kanssa kuin yksin.

Vastaajien mielestä psykologiset ja tositapahtumiin perustuvat kauhuelokuvat olivat pelottavimpia.

Lisäksi heitä pelotti ruudulla näytettäviä asioita paljon enemmän asiat, joita ei voinut nähdä tai joihin vain viitattiin.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut