Valtaosa viettää hiihtolomaa ilman lainarahaa, harva tekee edes lomabudjetin

Laskettelu ja muut lajit kannattaa aloittaa tauon jälkeen maltilla ja harrastaa omien taitojen rajoissa, sanotaan LähiTapiolan tiedotteessa. Arkisto / Riitta Ketola

Klaus Nurmi

Ensi viikolla käynnistyvällä hiihtolomakaudella noin viidennes lomaa viettävistä suomalaisista aikoo matkustaa.

Lähes kaikki kertovat rahoittavansa lomansa ilman luottoa, ilmenee Danske Bankin teettämästä tutkimuksesta.

Hiihtolomaa vietetään pääasiassa ilman lainarahaa. Danske Bankin kyselytutkimuksen mukaan 92 prosenttia arvioi, että hiihtoloman kulut eivät vaadi luottokorttiluottoa tai muuta lainaa.

Neljä prosenttia arvioi, että hiihtolomaa rahoitetaan luottokortilla ja kaksi prosenttia muulla luotolla.

– Hiihtolomailun kustannukset iskevät kovimmin lapsiperheisiin, koska lomailijoiden määrä on suurempi. Lapsiperheetkään eivät kuitenkaan kerro käyttävänsä muuta väestöä enemmän lainaa loman rahoitukseen, sanoo tiedotteessa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist

Yleisintä luoton käyttäminen loman rahoittamiseen on miehillä, yli 60-vuotiailla ja suurituloisilla.

Lomabudjetin laatiminen on melko harvinaista suomalaisille. Vajaa kolmannes kertoo laativansa melko tarkan budjetin lomailua varten.

Noin 60 prosenttia suomalaisista viettää hiihtolomaa jossain muodossaan. Kotimaan ja ulkomaan lomakohteet ovat lähes yhtä suosittuja hiihtolomalaisten keskuudessa.

Ulkomaille kertoo matkustavansa 12 prosenttia lomailijoista, kun Suomen osuus on 11 prosenttia. Talvilomaa pitävistä reilu kolmannes aikoo matkustaa.

– Tänä vuonna on ollut useampi uutinen, joka on voinut vaikuttaa suomalaisten hiihtolomasuunnitelmiin. Uskoisin, että koronavirusta enemmän lomakohteeseen vaikuttaa osaan Suomea jäänyt loputon marraskuu, Appelqvist sanoo.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan suomalaisten vapaa-ajanmatkailusta vajaat 80 prosenttia on suuntautunut kotimaahan.

Danske Bankin teettämään kyselyyn vastasi tuhat henkilöä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Talvilomalla vuokramökkiin? – Tarkasta nämä asiat 11.2.2020 14:19

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut