Poliisi yritti "herätellä" päihtynyttä naista etälamauttimella – sai sakot

Klaus Nurmi

Vanhempi konstaapeli tuomittiin oikeudessa etälamauttimen käyttämisestä humalaiseen naiseen.

Nainen oli pudottautunut maahan, kun kaksi poliisia yritti siirtää häntä poliisiautosta putkaan. Tällöin Länsi-Uudenmaan vanhempi konstaapeli oli käyttänyt etälamautinta naisen olkapäähän ja reiteen.

Tilanteessa mukana olleen toisen poliisin mielestä vanhemman konstaapelin voimankäyttö oli liioiteltua. Hän oli sanonutkin työparilleen, että etälamautinta ei ollut tarpeellista käyttää. He olivat puhuneet asiasta vielä seuraavana päivänä.

Tapaus sattui elokuun lopulla 2018. Poliisit noutivat leppävaaralaisesta ravintola Pinokkiosta voimakkaasti päihtyneen naisen. Poliisilaitoksen pihassa nainen oli kellahtanut autosta maahan. Vanhempi konstaapeli haki pyörätuolin kuljettamista varten. Nainen kuitenkin kiepautti itsensä siitäkin pois.

Kertomansa mukana vanhempi konstaapeli yritti etälamauttimella kiinnittää naisen huomion, jotta tämä heräisi tilanteeseen ja toimisi poliisien kanssa yhteisymmärryksessä.

Etälamauttimen käytöstä ei tilanteessa kuitenkaan ollut apua. Vanhempi konstaapeli myös myönsi, että hän oli käyttänyt etälamautinta ohjeiden vastaisesti.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että käytetty voimakeino on ollut tilanteeseen nähden liioiteltu ja tarpeeton. Etälamauttimella annettu kosketus naisen olkapäähän ja reiteen aiheuttivat hänelle ainakin kipua.

Käräjäoikeus tuomitsi vanhemman konstaapelin virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon eli maksamaan yhteensä 680 euroa.

Naiselle hänet velvoitettiin korvaamaan kärsimyksestä 300 euroa.

Syytteen pahoinpitelystä oikeus hylkäsi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 2. Kauppakeskus Liilan uudistus valmistuu syksyllä – tyhjiin tiloihin uusia liikkeitä
 3. Kesälomalaiset Louna ja Wilma olivat ensimmäisinä isossa altaassa – maauimalassa ja uimahallissa noudatettiin uusia sääntöjä
 4. Leppävaarassa jonotettiin uimahalliin ja maauimalaan kello 6.30 lähtien
 5. Laajalahden Bredis alkaa kasvaa – valmista pitäisi olla kesällä 2021
 6. Asennustyöt sulkevat kaistoja Kehä I:n tunnelissa Leppävaarassa
 7. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 8. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna
 9. Espoolaisuus edellä Mestikseen – Kiekko-Espoon uusi päävalmentaja korostaa yhteisöllisyyttä
 10. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 11. Kulttuuriin ja liikuntaan esitetyt leikkaukset antavat esimakua Kirkkonummen kunnan säästötavoitteista
 12. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 13. Espoon keskuspuiston sadan vinon "salmiakkipöntön" arvoitus ratkesi – ensimmäiset lumosivat pesäpuuhiin vartissa
 14. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 15. Laitiselle, Tuomiselle, Monoselle ja Lindforsille 10 000 euron apuraha

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.