Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjaston myöhästymismaksut voi saada anteeksi – syyt usein terveydellisiä tai taloudellisia

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että kirjaston myöhästymismaksut voi joskus saada anteeksi. Vuosina 2016–2019 Espoon kaupunginkirjasto on vapauttanut myöhästymismaksuista 7–20 asiakasta vuodessa, kertoo Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni

Anteeksi annettavat summat ovat olleet kymmeniä euroja tai satasia. Esimerkiksi viime vuodelta myönnetyt vapautukset olivat suuruudeltaan 80–240 euroa asiakasta kohti, maksuvapautuksista päättävä Tyrni sanoo.

Myöhästymismaksua kertyy, jos täysi-ikäinen ei palauta lainaamaansa aineistoa ajoissa. Alaikäisten lainaamasta aineistosta maksua ei kerry.

Maksuvapautuksen voi saada, jos myöhästymisestä koituvat maksut ovat kohtuuttomat laiminlyönnin suuruuteen tai olosuhteisiin nähden. Kukin vapautus harkitaan erikseen.

– Kirjastolaki painottaa yhdenvertaisuutta. Jos ihmisellä on ollut esimerkiksi mielenterveysongelmia eikä hän ole siksi pystynyt hoitamaan asioitaan, niin sen ei tulisi johtaa siihen, että hän ei enää koskaan saisi lainata kirjoja, Tyrni sanoo.

Syyt maksuvapautuksiin ovatkin useimmiten terveydellisiä tai taloudellisia. Vapautuksia on myönnetty myös silloin, kun asiakas on joutunut rikoksen uhriksi ja häneltä on esimerkiksi anastettu kirjaston kirjoja.

– Jos ihminen tekee rikosilmoituksen ja hänellä on vakuutus, se korvaa. Aina ihmisillä ei ole ollut vakuutusta ja silloin olemme voineet tulla vastaan.

Useimmiten maksuvapautuksia hakevat tulevat ensin kirjastoon selvittämään asiaa henkilökunnan kanssa. He siirtävät asian eteenpäin Tyrnille.

Palauttamattomasta tai vahingoittuneesta aineistosta kaupunginkirjasto perii aineistokorvauksia. Aineiston voi korvata tuomalla tilalle saman teoksen, mutta tästä on hyvä sopia erikseen.

Tyrni myöntää vapautuksia vain myöhästymismaksuista. Jos lainaaja ei palauta lainaamaansa aineistoa, kaupunginkirjasto siirtää saatavansa perintätoimiston perittäväksi noin kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä.

Perintä koskee täysi-ikäisiä. Perintätoimisto laskuttaa aineiston korvausmaksun, omat perintäkulunsa ja lainmukaisen viivästyskoron.

– Kun saatava on mennyt perintään, kirjasto ei enää tee asialle mitään, vaan asiakkaan on asioitava perintätoimiston kanssa, Tyrni sanoo.

Espoon kaupunginkirjaston budjetti on ollut viime vuosina suuruudeltaan reilut 20 miljoonaa euroa vuodessa. Myöhästymismaksuista kertyi viime vuonna reilut 144 000 ja aineistokorvauksista reilut 16 000 euroa.

– Budjettimme ei ole suoraan riippuvainen siitä, kuinka paljon rahaa saamme myöhästymismaksuista tai aineistokorvauksista, Tyrni painottaa.

Kaupunginkirjasto pyrkii hänen mukaansa pikemminkin välttämään myöhästymismaksujen kertymistä. Asiakkaat saavat nykyisin muistutusviestin ennen kuin aineiston laina-aika päättyy.

– Sen jälkeen kun eräpäivästä muistuttavat viestit otettiin käyttöön, myöhästymismaksutulot vähenivät, Tyrni kertoo.