Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvilomalla vuokramökkiin? – Tarkasta nämä asiat

Jos majoitut talvilomalla vuokramökissä, tarkasta palovaroitin ja se, miten takka ja erilaiset sähkölaitteet toimivat.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (Spek) muistuttaa, että mökkien paloturvallisuudessa on suuri vaihteluita ja vaikka vastuu paloturvallisuudesta onkin vuokramökin omistajalla, majoittujankin pitää olla valppaana.

– On ensisijaisen tärkeää, että mökissä on toimiva palovaroitin jokaisessa kerroksessa ja lisäksi sieltä löytyy alkusammutusvälineet, sanoo tiedotteessa Spekin johtava asiantuntija Kari Telaranta

Hän tähdentää, että kaikkien mökissä majoittuvien olisi hyvä perehtyä, miten mökin takka, sauna, kaasuhella, kuivauskaappi ja erilaiset sähkölaitteet toimivat.

Kaikkien on tärkeää myös tietää, miten hätätilanteessa toimitaan ja miten mökistä poistutaan turvallisesti.

Ihan mielenrauhan vuoksi vuokramökin palovaroittimien toiminta kannattaa kokeilla testinapista.

Spek laatii parhaillaan vuokramökkeihin ja Airbnb-asuntoihin liittyvää paloturvallisuusohjeistusta. Se laaditaan yhteistyössä Belgian, Italian, Slovenian ja Turkin kanssa osana Euroopan palotorjuntaliittojen yhteisjärjestön toimintaa.

Tavoitteena on selkeä ohjeistus ja tarkistuslista lyhytaikaista majoitusta tarjoavien käyttöön. Sen avulla vuokranantaja varmistaa paloturvallisuuteen liittyvät perusasiat.

Paloturvallisuuden perusasioita ovat riittävä määrä toimivia palovaroittimia, käytettävissä olevat alkusammutusvälineet, kuten käsisammutin ja sammutuspeite sekä hätätilanteessa poistumisen varmistaminen sillä, että tiloista pääsee ulos asti ilman avainta ja varateiksi tarkoitetut ikkunat ovat esteettä avattavissa.

Vuokranantajille suunnatut paloturvallisuusohjeet valmistuvat myöhemmin tänä vuonna, Spek tiedottaa.