Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo kilpailuttaa koulukuvaukset – "On ollut kalliita paketteja"

Espoon kaupunki kilpailuttaa koulu- ja päiväkotikuvausten hankinnan.

Kilpailutus on ensimmäinen. Tähän saakka koulut, lukiot ja päiväkodit tai niiden oppilaskunnat ja vanhempainyhdistykset ovat sopineet kuvauksista itsenäisesti valokuvausfirmojen kanssa.

– Osassa paikoista on ollut kalliita paketteja. Firmat ovat antaneet jonkinlaista hyvää, että ovat päässeet kuvaamaan. Se puolestaan on nostanut asiakkaiden kuvista maksamia hintoja, sanoo hankintapäällikkö Jaana Suihkonen Espoon kaupungilta.

Kilpailutuksen taustalla on myös korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätös viime vuodelta, Suihkonen kertoo. KHO linjasi tuolloin, että kunnan organisoimat koulu- ja päiväkotikuvaukset on kilpailutettava käyttöoikeussopimuksina, vaikka kaupungin rahaa ei kuvauksissa liikukaan.

Espoo kartoittaa parhaillaan henkilökunnan ja huoltajien mielipiteitä kuvauksiin liittyvissä asioissa. Koululaisten vanhempien mielipidettä kuvapaketteihin on kysytty Wilman kautta ja varhaiskasvatuksen huoltajien sähköpostitse.

Espoossa on perehdytty myös kuvaukset jo kilpailuttaneiden kaupunkien, kuten esimerkiksi Helsingin ja Oulun ratkaisuihin ja kokemuksiin.

Yle uutisoi lokakuussa kilpailutuksen johtaneen Helsingissä hurjiin alueellisiin hintaeroihin. Sama kuvapaketti maksoi esimerkiksi Kontulassa 16,70 euroa ja Kaivopuistossa 2,60 euroa. Kilpailutuksessa oli saatu alhaisia hintoja erityisesti hyvätuloisten alueille, joilla tilataan perinteisesti paljon kuvia ja muita kuvatuotteita.

– Pyrimme välttämään tuontyyppistä tilannetta. Ajatus on taata laadukkaita kuvia kilpailukykyiseen hintaan kaikille kaupunkilaisille tasapuolisesti. Otamme opiksi muiden kilpailutuksista ja teemme sen vuoksi pohjatyötä, Suihkonen kertoo.

Ensimmäiset kaupungin kilpailuttamat kuvat otetaan aikaisintaan vuoden päästä tammikuussa. Vielä syksyksi koulut ja päiväkodit järjestävät kuvaukset itse.