Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso vinkit talvilomalle: Porvoon parhaat kohteet ehtii kokea päivässä

Talven vapaata viikkoa ei tarvitse viettää laskettelurinteessä tai kaukaisella hiekkarannalla. Vanha Porvoo on lähellä ja tekemistä Suomen toiseksi vanhimmassa kaupungissa riittää.

Vanhassa Porvoossa voi yhdistää historian shoppailuun ja luontokohteisiin. Kävellen nähtävyyksien katseluun kuluu parin kilometrin matkalla tunti tai pari.

– Päivämatkailija ehtii varmasti kokemaan Vanhan Porvoon. Tietenkin ihanat ravintolat ja kahvilat kannattaa testata. Vanhassa Porvoossa riittää putiikkeja, joissa saa kulumaan vaikka koko päivän, kaupungin markkinointisuunnittelija Tanja Peisala vinkkaa.

Pitempään viihtyville löytyy majoitusta boutique hotellista ranta-aittaan. Luksusta kaipaava voi majoittua kuin Venäjän tsaari!

Porvoon historia mielletään yleensä ulottuvan keskiaikaan, mutta aikaperspektiivi on pidempi. Aikamatkalle pääsee kipuamalla Linnamäelle, josta avautuu upea näkymä yli Vanhan Porvoon.

– Porvoon kansallinen kaupunkipuisto ja sen kohteet ovat varmasti monelle vielä uusia, Peisala miettii.

Linnamäellä voi tutustua keskiaikaisen muinaislinnan jäännöksiin. Linnan perustusten alta on saatu viikinkiajalle, 800–900-lukujen tienoille menevä radiohiiliajoitus.

Pikku Linnamäen kalmisto sijaitsee Ison Linnamäen pohjoispuolella. Se ajoittuu vuosille 0–400 jaa. Kalmistokiveykseen on haudattu 14–16 vainajaa.

Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu myös Näsin hautausmaa, jonne on haudattu Suomen historian merkkihenkilöitä.

Vuodenajasta riippumatta suosituimmat kysymykset, kuten mitä Porvoossa voi tehdä ja nähdä, pysyvät Peisalan mukaan samanlaisina.

– Aktiviteetteihin liittyvät kysymykset vaihtelevat hieman. Esimerkiksi venäläisiä matkailijoita kiinnostavat kalastusmahdollisuudet, Peisala kertoo.

– Matkailijat kysyvät paljon reittiehdotuksia sekä mitä Porvoossa voi tehdä, jos on vain muutama tunti aikaa.

Hän lisää, että Brunbergin suklaamyymälää ja Petris Chocolate Roomia ei kannata unohtaa, ei myöskään Vanhan kappalaisentalon näyttelyitä.

Monenmoista tarjontaa riittää: Nukke- ja lelumuseossa on nähtävillä yli tuhat nukkea ja muita leluja.

Vanha Porvoo on muutakin kuin tuomiokirkko ja punaiset aitat. Kymnaasin rakennus on ”väärin päin”: julkisivu on pihan puolella. 1809 valtiopäivillä valtiosalina käytettiin talon lukusalia.

Helsingin ja Porvoon välillä bussivuoroja kulkee lähes 15 minuutin välein päivittäin.

Empire-kaupungissa J.L. Runebergin koti on Suomen vanhin kotimuseo. Siellä pääsee kokeilemaan entisajan askareita talviloma-aikaan: keittää kahvia liedellä, paistaa runebergintorttuja tai kutoa oman raidan räsymattoon.