Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli viimeinen niitti – diabeetikot eivät enää pääse inttiin

Diabetesta sairastavat vapautetaan jatkossakin palveluksesta rauhan aikana. Päätöksen takana on tuore selvitys.

Puolustusvoimien erillisohjeen perusteella diabeetikko saattoi suorittaa varusmiespalveluksen vapaaehtoisena, mikäli hänellä ei ollut mitään diabeteksen liitännäissairauksia ja sokeritasapaino oli todistetusti hyvä.

Erillisohje oli voimassa 2001–2017. Näiden 17 vuoden aikana hieman yli sata vapaaehtoista diabeetikkoa suoritti varusmiespalveluksen.

Vaikka heille oli järjestetty diabeteksen hoitoon liittyviä tukitoimia, kuten ympärivuorokautinen neuvontapuhelin, esiintyi ryhmässä diabetekseen liittyviä komplikaatioita.

Pääesikunta päätti lopettaa kokeilun vuoden 2018 ensimmäiseen saapumiserään ja käynnisti selvityksen diabeetikkojen varusmiespalveluksen jatkomahdollisuuksista.

Selvityksen tehneen monialaisen työryhmän raportin perusteella Pääesikunta päätti, ettei keskeytettyä diabeetikoiden varusmiespalveluskäytäntöä käynnistetä uudelleen. Syynä ovat palvelusturvallisuuteen kohdistuvat riskit.

Viime syksynä Puolustusvoimat teki vielä puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.)aloitteesta erillistarkastelun ja selvitti myös muiden pohjoismaiden tilanteen.

Lääketieteellisten selvitysten ja arvioiden perusteella diabeetikkojen palvelusturvallisuuteen kohdistuvat riskit ovat edelleen liian suuret ja jatkossakin diabetesta sairastavat vapautetaan palveluksesta rauhan aikana, tiedottaa Puolustusvoimat.