Osa Espoon uimarannoista saa tupakointipaikat jo ensi kesänä – "Toivotaan, että ihmiset ottavat suosituksista onkeensa"

Espoon valvotuille uimarannoille on tulossa tupakkapaikat. Tavoitteena on muun muassa vähentää tumppien määrää. Kuva Haukilahden rannalta. Arkisto/Johanna Halava

Sirkku Aalto

Espoo varustaa osan uimarannoistaan tupakointipaikoilla. Tupakointipaikat tulevat valvotuille uimarannoille, joita ovat Haukilahden, Westendin, Matinkylän, Kivenlahden, Klobbenin, Hanikan, Oittaan ja Laaksolahden uimarannat.

Tupakointipaikat on määrä saada käyttöön kesän alussa.

– Valvonta alkaa kesäkuun alussa. Luulen, että saamme paikat siihen mennessä valmiiksi ja ohjeistamme valvojia, miten toimitaan näiden alueiden ja tupakoitsijoiden kanssa, kertoo liikuntapäällikkö Tapio Taskinen Espoon kaupungilta.

Tupakointipaikat varustetaan todennäköisesti tuhkakupilla, jonkinlaisella laatoituksella sekä tupakointipaikan osoittavalla merkillä.

– Yritämme kevään aikana katsoa rantakohtaisesti, mikä olisi sopiva sijainti tupakointipaikalle, Taskinen kertoo.

Tupakointipaikat maksaisivat arviolta noin 10 000 euroa.

– Toivotaan, että ihmiset ottavat suosituksista onkeensa. Oittaalta on jo hyviä kokemuksia ja roskaa on saatu vähenemään, Taskinen sanoo.

Oittaan uimarannalla on muutaman kesän ajan ollut suositus, ettei uimarannalla tupakoitaisi. Kokeilun aikana on havaittu, että tupakointi ja tumppien määrä uimarannalla on vähentynyt.

Tupakointipaikkojen taustalla on SDP:n kaupunginvaltuutetun Markku Sistosen ja 60 muun valtuutetun kannattama valtuustoaloite siitä, että tupakointi yleisillä uimarannoilla kiellettäisiin. Sitova tupakointikielto uimarannoilla ei kuitenkaan ollut kaupungin viranhaltijoiden mukaan mahdollinen, vaan se törmäsi perustuslakiin.

Valtuusto toivoi kuitenkin, että kaikille Espoon uimarannoille asetettaisiin suositus tupakoimattomuudesta Oittaan tapaan ja että selvitettäisiin mahdollisuus käytettävissä olevan budjetin puitteissa perustaa erityiset tupakointialueet ainakin osalle uimarannoista.

– Olen hyvin tyytyväinen. On hyvä edistysaskel, että ihmisiä pyritään ohjaamaan pois rannoilta tupakoimasta. Tumppejahan huuhtoutuu myös vesiin, Markku Sistonen sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Espoon uimarannoille esitettiin tupakointikieltoa – ei onnistu ainakaan vielä, sauhuttelu on perustuslain turvaama oikeus
    28.1.2020 11:57
  2. Miten onnistuu? Espoon päättäjät haluavat tupakointikiellon kaupungin uimarannoille
    11.6.2019 16:15

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut