Harvinaisten lintujen nähty parittelevan Helsingissä – tapahtuma-alueella ei pitäisi liikkua

Merikotka on komea eläin. Kuvituskuva. Arkisto / Jussi Vehkasalo

toimitus

Merikotkat ovat kohennelleet vanhaa harmaahaikaran pesää omaksi pesäpaikakseen ja niiden on nähty myös parittelevan Helsingin Vanhankaupunginlahdella sijaitsevalla Klobbenin (Loppi) pikkusaarella, tiedottaa Hesingin kaupunkiympäristön toimiala. Havaintojen perusteella pari aloittelee tällä hetkellä pesintää. Merikotkien pesintärauhan takaamiseksi saaren läheisyydessä ei tulisi liikkua.

Vaikka Vanhankaupunginlahden merikotkat yrittävät nyt pesiä aivan keskellä Helsinkiä, ja ovat luultavasti oppineet sietämään jossain määrin lähiseuduillaan näkyviä ihmisiä, ne eivät kuitenkaan ole tottuneet Klobbenin saaren läheisyydessä liikkuviin ihmisiin.

Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella on sulan veden aikaan liikkumiskielto, jota tiedotteen mukaan noudatetaan ilahduttavan hyvin. Jos Vanhankaupunginlahti nyt viimein jäätyy, liikkumiskielto raukeaa. Tällöin on uhkana, että Klobbenin saaren läheisyydessä alkaa liikkua ulkoilijoita, jotka voivat häiritä merikotkia. Tämä voi pahimmillaan johtaa siihen, että pariskunta luopuu pesinnästään.

Merikotkien pesintärauhan takaamiseksi Klobbenin saaren läheisyydessä ei tulisi liikkua Vanhankaupunginlahden jäädyttyä. Tiedotteen mukaan on vaikeaa tarkasti arvioida, kuinka lähelle pesimäsaarta voi mennä häiritsemättä merikotkien pesintää, mutta lajin arkuuden vuoksi saareen kannattaa pitää vähintään muutaman sadan metrin etäisyys. Varminta on välttää liikkumista koko Vanhankaupunginlahden koillisosassa, eli noin Lammassaaren, Fastholman, Mölylän ja Hakalanniemen rajaamalla alueella.

Luonnonsuojelulain mukaan rauhoitettujen lintujen pesinnän tahallinen häiritseminen on kielletty. Merikotka on lisäksi erityisesti suojeltava laji. Merikotkien pesimärauhaa kunnioittamalla pystymme auttamaan tämän komean lajin liittymistä Vanhankaupunginlahden pesimälinnustoon. Se olisi hieno lisä Helsingin tärkeimmän lintualueen luontoarvoihin sekä uusi virstanpylväs lajin levittäytymisessä uusille ja entistä urbaanimmille alueille onnistuneen suojelun ansiosta.

Aiheeseen liittyvää

 1. "On mielenkiintoista nähdä, miten leuto talvi näkyy Pihabongauksen tuloksissa" – Moni lintulaji on jäänyt talvehtimaan Suomeen
  23.1.2020 14:17
 2. Pihapuista kuuluu jo pikkulintujen liverrystä – tässä on selitys
  15.1.2020 6:35
 3. Merikotkaa ammuttu – poliisi tutkii luonnonsuojelurikoksena
  23.11.2019 10:16
 4. Merikotka ei ole enää uhanalainen! – poikasia syntyi tänä vuonna ennätysmäärä
  29.8.2019 20:00
 5. Taas lintuinfluenssaa – merikotka löydettiin kuolleena, Evira ei perusta rajoitusvyöhykettä
  11.2.2017 11:04

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut