Naisjärjestö: Isien osuutta perhevapaista lisättävät tuntuvasti

Kuvituskuva. Arkisto/ Annukka Vakkuri

Klaus Nurmi

Naisjärjestöjen Keskusliitto vaatii, että isille korvamerkittyä osuutta perhevapaista lisätään tuntuvasti nykyisestä.

Tekeillä olevaa perhevapaauudistusta Naisjärjestöjen Keskusliitto pitää kaivattuna ja välttämättömänä Suomen tasa-arvokehityksen edistämiseksi.

Uudistuksen on edistettävä tasa-arvoista vanhemmuutta ja työelämän tasa-arvoa, liitto vaatii.

– Kosmeettiset muutokset eivät riitä, vaan perhevapaajärjestelmä on uudistettava tälle vuosikymmenelle, puheenjohtaja Eva Biaudet painottaa Naisjärjestöjen Keskusliiton kannanotossa.

Biaudet sanoo, että isien osuutta vapaista on kasvatettava.

– Perheille on tarjottava nykyistä paremmat mahdollisuudet jakaa hoivavastuuta ja työelämään osallistumista. Tämä on välttämätöntä myös perheiden hyvinvoinnin kannalta.

Nykyinen perhevapaajärjestelmä vaikuttaa naisten työuriin heikentävästi.

Perhevapaat ja hoivavastuu jakautuvat Suomessa epätasaisesti. Naiset käyttävät noin 90 prosenttia vanhempainpäivärahoista ja kotihoidontuen saajista naisia on niin ikään noin 90 prosenttia.

Kotihoidontuki vähentää naisten työssäkäyntiä, etenkin maahanmuuttajataustaisten ja vähän koulutettujen naisten kohdalla.

Pitkät urakatkot heikentävät naisten työmarkkina-asemaa, palkkakehitystä ja eläkekertymää.

Järjestelmä altistaa myös raskaus- ja perhevapaasyrjinnälle työelämässä. Määräaikaiset työsopimukset ovat yleisiä erityisesti perheenperustamisiässä olevilla naisilla.

Miesten osuus korvatuista vanhempainpäivärahapäivistä on tällä haavaa 10 prosenttia ja miehet käyttävät noin 7 prosenttia hoitovapaista.

Neljäsosa isistä ei käytä vapaata lainkaan. Yleisimmin isät käyttävät ainoastaan heille nimetyt vapaat.

– Olemme tyytyväisiä, että perherahapäivien kokonaismäärää pidennetään 14 kuukauteen. Olemme kuitenkin huolissamme sitä, ettei hallituksen esitys riitä poistamaan perhevapaiden epätasapainoa käytännössä, Biaudet toteaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Espoolaiskansanedustaja sisäministerin perhevapaakommenteista: "Kammottavia" 13.2.2018 9:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut