Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Museot vetivät jälleen ennätysmäärän kävijöitä – ykkösenä Kiasma

Viime vuoden suosituin museokohde oli Nykytaiteen museo Kiasma.

Myös neljä seuraavaksi suosituinta sijaitsevat kaikki Helsingissä: Helsingin kaupunginmuseo, Ateneumin taidemuseo, Amos Rex ja Kansallismuseo.

Kaikkiaan käyntimäärät Suomen museoissa nousivat uuteen ennätykseen, tiedottaa Museovirasto. Viime vuonna museoissa vierailtiin 7,6 miljoonaa kertaa, mikä oli puoli miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna.

Tilastossa on mukana yli 300 museokohdetta. Vuodesta 2015 kokonaiskäyntimäärä on kasvanut noin kahdella miljoonalla käynnillä.

Erityisesti ovat nousseet maksettujen käyntien määrät, joihin lasketaan pääsylipun ostaneet ja Museokortti-kävijät.

Ennätykset eivät rikkoudu vain suurissa kaupungeissa, vaan käyntimäärät ovat lisääntyneet eri puolilla maata. Oman ennätyksensä vuosittaisissa käyntiluvuissa teki myös Saamelaismuseo Siida Inarissa.

Taidemuseo Amos Rex sai ilmiömäisen suosion heti avauduttuaan elokuun lopussa 2018. Viime vuosi oli museon ensimmäinen kokonainen toimintavuosi.

– Olemme Amos Rexissä otettuja ja onnellisia sekä oman museomme että museoiden yleisen suosion johdosta. Uskomme, että laadukkaat ja kiinnostavat näyttelyt ja tapahtumat ovat suosion ytimessä, mutta näemme kyllä, että Museokortilla on suuri vaikutus, museonjohtaja Kai Kartio kommentoi tiedotteessa Amos Rexin suosiota.

Viisi suosituinta museokohdetta vuonna 2019 käyntimäärien mukaan:

Nykytaiteen museo Kiasma, 378 509;

Helsingin kaupunginmuseo, 368 261;

Ateneumin taidemuseo, 361 182;

Amos Rex, 315 235;

Kansallismuseo, 188 477.

Museotilastossa käynniksi lasketaan käynnit näyttelyihin tai museon järjestämiin tapahtumiin museon omissa tiloissa.

Museoviraston julkaisemat tilastot ovat alustavia.