Tutkimus: Pikkulasten unessa on suuria eroja, apua kannattaa hakea jos nukahtaminen kestää liian kauan

Kuvituskuva. Arkisto/ Elsi Ahonen

Klaus Nurmi

Pikkulasten uniongelmat ovat hyvin tavallisia, ja ne lievenevät useimmin kahteen ikävuoteen mennessä, vahvistaa tuore Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Turun yliopiston tutkimus.

Tutkimus antaa ensimmäistä kertaa kriteerit pikkulasten hyvälle unelle ja osoittaa, että yksilölliset erot ovat isoja.

Lapsen uni ja terveys -tutkimuksen mukaan pikkulapsen unessa tapahtuu suuria muutoksia kahden ensimmäisen ikävuoden aikana: nukahtamisviive lyhenee 6 kuukauden ikään tultaessa keskimäärin 20 minuuttiin, ja yöheräilyt vähenevät toisen elinvuoden aikana keskimäärin yhteen kertaan yössä.

Samalla unen kokonaispituus vuorokaudessa vähenee noin 12 tuntiin, kun päiväunet lyhenevät.

Kahden ensimmäisen ikävuoden aikana lapsen uni muuttuu vakaammaksi ja yhtenäisemmäksi.

Vauvojen ja taaperoiden unen laadussa on kuitenkin suuria yksilöllisiä eroja, ja monet vanhemmat ovat huolissaan, nukkuuko heidän lapsensa normaalisti.

Noin 40 prosenttia kahdeksan kuukauden ikäisten lasten vanhemmista kertoi tutkimuksessa olevansa huolissaan lapsensa unesta.

Isoihin aineistoihin perustuvia viitearvoja pikkulasten hyvälle unelle ei ole aiemmin ollut, kertoo tiedotteessa THL:n tutkimuspäällikkö Juulia Paavonen

– Nyt tiedämme, että yksilölliset erot ovat todella suuria ja nukahtaminen, heräily, yövalvominen ja unirytmi kehittyvät usein eri tahtia, Paavonen sanoo.

Aineisto on kerätty 2011–2017 Pirkanmaalla ja Turun seudulla ja siinä on mukana noin 5 700 lasta. Tiedot on saatu lasten vanhemmilta.

Tutkimuksella pyrittiin selvittämään, millä tavoin pikkulapsen uni kehittyy kahden ensimmäisen ikävuoden aikana ja kuinka suuret yksilölliset erot unessa voidaan vielä katsoa lapsen normaaliin kehitykseen kuuluviksi.

– Ne lapset, joiden unen laatu poikkeaa selvästi keskimääräisestä kehityksestä, hyötyisivät todennäköisesti tilannearvioinnista esimerkiksi neuvolassa. Uniongelmien lievittämiseen on monia erilaisia apukeinoja, sanoo Paavonen.

Unen kokonaismäärästä on Paavosen mukaan vaikea antaa yleispätevää suositusta, vaikka riittävä uni on ilman muuta tärkeää lapsen hyvinvoinnille.

– Olennaista on katsoa lapsen vointia kokonaisuutena.

Jos 8 kuukautta täyttäneellä lapsella nukahtaminen kestää yli 40 minuuttia, asiasta kannattaisi keskustella neuvolassa.

Samaa voi suosittaa, jos puolivuotias lapsi herää yöllä kolme-neljä kertaa tai useammin. Tai jos lapsi valvoo yöllä poikkeuksellisen pitkään, mikä tarkoittaa 8 kuukauden ikäisellä yli tuntia, vuoden ikäisellä yli 45:tä minuuttia tai yli 18 kuukauden ikäisellä lapsella yli puolta tuntia.

– Ja totta kai, jos vanhemmat ovat kovasti huolissaan lapsestaan tai vanhemman oma jaksaminen on koetuksella, apua kannattaa hakea tätäkin matalammalla kynnyksellä, Paavonen korostaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut