Käräjäoikeus rankaisee toisen kierroksen kieltäytyjiä – "Heidän on täytynyt ymmärtää, ettei vakaumus enää johda vapauttamiseen asevelvollisuudesta"

Kuvituskuva. Ilpo Kekki/ESM:n arkisto

Samu Karvala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on alkanut tuomita rangaistukseen niitä toista kertaa siviilipalveluksesta kieltäytyviä miehiä, joiden toinen kieltäytyminen on tapahtunut niin sanotun Jehova-lain kumoamisen 1.4. 2019 jälkeen.

Oikeus tuomitsi vastikään 23- ja 25-vuotiaat totaalikieltäytyjät 164 ja 168 päivän mittaisiin valvontarangaistukseen, vaikka nämä olivat vedonneet ne bis in idem -oikeusperiaatteeseen. Eli koska heidän syytteensä ensimmäisestä kieltäytymisestä oli hylätty, ei heitä olisi voinut enää syyttää ja tuomita samasta rikoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan miehet olivat kieltäytyneet tietoisina siitä, etteivät Jehovan todistajat enää ole vapautettuja asevelvollisuuden suorittamisesta.

– Heidän on täytynyt ymmärtää, ettei muukaan vakava vakaumus enää johda vapauttamiseen asevelvollisuuden suorittamisesta, oikeus perustelee.

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijosen mukaan siviilipalveluskeskus määräsi viime vuonna uudestaan palvelukseen näitä ”syyte hylätty”-velvollisia yhteensä 29 henkilöä. Tänä vuonna määräyksiä on lähtenyt yli 20.

– Uudelleen on kieltäytynyt ja rikosilmoitus on tehty yhteensä 23 tapauksessa. Muutama on hakenut lykkäystä, pari odottaa lisäselvitystä. Vastausaikaa on monella vielä kuukausia, Reijonen kertoo.

Reijonen pitää lakimuutoksesta huolimatta toista kertaa kieltäytyneiden määrää suurena ja osoituksena kieltäytyjien vakaumuksen muuttumattomuudesta.

Kerran oikeudessa vapautettuja miehiä kutsutaan uudelleen palvelukseen vielä ainakin kolmekymmentä. Heidän ratkaisunsa selviää myöhemmin.

Aseistakieltäytyjäliitto pitää tilannetta farssimaisena.

– Lainmuutoksen ei tulisi olla keskeinen peruste arvioitaessa, onko kyseessä molemmissa kieltäytymisissä kyseessä sama teko vai eri.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia. On hyvin todennäköistä, että miesten tuomioista valitetaan Helsingin hovioikeuteen. Sieltä tai jopa korkeimmasta oikeudesta haetaan linja sille, miten lakia tulkitaan näiden arviolta noin 50–60 totaalikieltäytyjän suhteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 2. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 3. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 4. Leppävaaraan suunnitellusta urheiluhallista jätettiin valitus oikeuteen
 5. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 8. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 9. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 10. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 11. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 12. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 13. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 14. Kerassa saa kokeilla tramppaa
 15. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 3. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 4. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 5. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 6. Kauppakeskus Liilan uudistus valmistuu syksyllä – tyhjiin tiloihin uusia liikkeitä
 7. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 8. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 9. Laajalahden Bredis alkaa kasvaa – valmista pitäisi olla kesällä 2021
 10. Leppävaaraan suunnitellusta urheiluhallista jätettiin valitus oikeuteen
 11. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 12. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 13. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 14. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"
 15. Asennustyöt sulkevat kaistoja Kehä I:n tunnelissa Leppävaarassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.