Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus rankaisee toisen kierroksen kieltäytyjiä – "Heidän on täytynyt ymmärtää, ettei vakaumus enää johda vapauttamiseen asevelvollisuudesta"

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on alkanut tuomita rangaistukseen niitä toista kertaa siviilipalveluksesta kieltäytyviä miehiä, joiden toinen kieltäytyminen on tapahtunut niin sanotun Jehova-lain kumoamisen 1.4. 2019 jälkeen.

Oikeus tuomitsi vastikään 23- ja 25-vuotiaat totaalikieltäytyjät 164 ja 168 päivän mittaisiin valvontarangaistukseen, vaikka nämä olivat vedonneet ne bis in idem -oikeusperiaatteeseen. Eli koska heidän syytteensä ensimmäisestä kieltäytymisestä oli hylätty, ei heitä olisi voinut enää syyttää ja tuomita samasta rikoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan miehet olivat kieltäytyneet tietoisina siitä, etteivät Jehovan todistajat enää ole vapautettuja asevelvollisuuden suorittamisesta.

– Heidän on täytynyt ymmärtää, ettei muukaan vakava vakaumus enää johda vapauttamiseen asevelvollisuuden suorittamisesta, oikeus perustelee.

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijosen mukaan siviilipalveluskeskus määräsi viime vuonna uudestaan palvelukseen näitä ”syyte hylätty”-velvollisia yhteensä 29 henkilöä. Tänä vuonna määräyksiä on lähtenyt yli 20.

– Uudelleen on kieltäytynyt ja rikosilmoitus on tehty yhteensä 23 tapauksessa. Muutama on hakenut lykkäystä, pari odottaa lisäselvitystä. Vastausaikaa on monella vielä kuukausia, Reijonen kertoo.

Reijonen pitää lakimuutoksesta huolimatta toista kertaa kieltäytyneiden määrää suurena ja osoituksena kieltäytyjien vakaumuksen muuttumattomuudesta.

Kerran oikeudessa vapautettuja miehiä kutsutaan uudelleen palvelukseen vielä ainakin kolmekymmentä. Heidän ratkaisunsa selviää myöhemmin.

Aseistakieltäytyjäliitto pitää tilannetta farssimaisena.

– Lainmuutoksen ei tulisi olla keskeinen peruste arvioitaessa, onko kyseessä molemmissa kieltäytymisissä kyseessä sama teko vai eri.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia. On hyvin todennäköistä, että miesten tuomioista valitetaan Helsingin hovioikeuteen. Sieltä tai jopa korkeimmasta oikeudesta haetaan linja sille, miten lakia tulkitaan näiden arviolta noin 50–60 totaalikieltäytyjän suhteen.