Tunnettu rikollinen Lauri "Late" Johansson aloittaa keskusteluohjelman kristillisellä radiokanavalla

Ali Niemelä ja Lauri Johansson. Radio Dei/ Oskar Vilkevuori

toimitus

Kristillinen radiokanava Radio Dei aloittaa tiistaina 4. helmikuuta Ex-Criminals - radiosarjan, jossa entiset rikolliset Lauri ”Late” Johansson ja Ali Niemelä keskustelevat vieraidensa kanssa.

Avausjaksossa Johansson tarttuu vankiloiden päihdeongelmaan, Radio Dei kertoo tiedotteessa.

– Nykyään Suomen vankiloissa kaikkien ongelmien juuri on vankien vakava päihdeongelma. Neljällä vangilla viidestä on vakava monimuotoinen päihderiippuvuus, kuten oli minullakin. Siitä on diagnoosikin, Johansson toteaa.

Syksyn ja talven ajan päihdekuntoutuksessa käynyt Johansson pitää tärkeänä, että vankien päihdeongelmiin olisi laitoksissa tarjolla apua, kuten AA-ryhmiä. Itse hän sanoo päässeenä päihdekoukusta irti uskon avulla.

– Pääsin kamasta eroon, kun rukoilin Herralta apua. Piri lähti päivässä, eikä ole sen jälkeen tehnyt mieli.

Kolmoismurhaajana ja entisenä Natural Born Killers -jengin johtajana tunnettu Johansson on Suomen tunnetuimpia rikollisia. Hän pääsi joulukuun puolivälissä valvottuun koevapauteen.

Vaikka Johansson ilmoittautuu vankien päihdehoidon kannattajaksi, vankien hyysäämisestä hän sanoutuu jyrkästi irti.

– Monta kertaa valitetaan turhasta, esimerkiksi ruoasta. Totuus on kuitenkin se, että vankilassa, vaikka Riksussa [Riihimäen keskusvankila], syödään paremmin kuin kouluissa ja vanhainkodeissa. Ihan turha valittaa – varsinkin kun vankilassa ruoka on ilmaista, ja itse olet itsesi sinne hommannut.

Ex-Criminals -ohjelman avausjaksoon vieraaksi saapuu helsinkiläinen yliopistomies ja biokemisti Pauli Ojala

Ojala tekee työtä vankien kanssa ja auttaen vapautuneita vankeja työllistymään. Johansson kertoo hänelle ongelmista, joihin on itse puolitoista kuukautta kestäneen koevapautensa aikana törmännyt.

– Asunnon saaminen tuntui mahdottomalta, kun vuokrasopimusta tehtäessä piti kertoa nimi. Sähkösopimuksen solmiminenkin onnistui vasta kolmannen firman kanssa.

Johanssonin mukaan tärkeintä on katkeruuden kierteen katkaiseminen.

– En muistele ketään katkeruudella. [Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari] Aarnion kaverikin veti multa kolmesataa tuhatta ohi. En minä sitä pahalla muistele. Jos hän tulee vastaan, niin hymyilen vaan. Anna meille meidän syntimme anteeksi niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet, sanotaan jo Isä meidän -rukouksessakin, Johansson toteaa Radio Dein tiedotteessa.

Nuorten miesten syrjäytymiselle ja rikollisuudelle Johanssonilla on suoraviivainen vastaus.

– He eivät ole saaneet isän mallia ja rakkautta lapsena. Se oireilee vanhempana.

Radio Dei on valtakunnallinen kristillinen radiokanava, jota kuuntelee viikoittain noin 170 000 ja satunnaisesti 610 000 suomalaista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut