Kaupan liitto harmittelee PAM:n ratkaisua aloittaa laajat työtaistelut: "Työehtosopimuksen on vastattava nykyajan tarpeisiin"

Kaupan alan työtaistelut lamaannuttavat myös Suomen suurimman logistiikkakeskuksen Sipoon Bastukärrissä. Anssi Vuohelainen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kaupan liitto tiedottaa pitävänsä erittäin valitettavana, että Palvelualojen ammattiliitto PAM keskeytti perjantaina kaupan tes-neuvottelut tuloksettomina.

Maanantaina PAM ilmoitti laajoista työtaisteluista, jotka koskevan noin 50 000 työntekijää. Lakot alkavat viikolla 8.

Ensimmäisenä lakkoon menevien joukossa ovat kaikki Prismat sekä S-ryhmään kuuluva Inex Partners Oy:n Sipoon käyttötavara- ja päivittäistavaralogistiikkakeskus. Lisäksi PAM ilmoitti laajentavansa työtaisteluaan myöhemmin, jos sopua ei löydy.

Kaupan liitto harmittelee tilannetta.

– Toivomme, että pääsisimme jatkamaan neuvotteluita mahdollisimman pian, sillä kiistat eivät selviä kuin neuvottelemalla. Neuvotteluissa pääsimmekin jo varsin pitkälle monissa kummallekin osapuolelle tärkeissä asioissa, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo liiton tiedotteessa.

– Kaupan liitto haluaa vahvistaa paikallista sopimista, mutta kauppa on myös sitoutunut koko Suomen kannalta tärkeään vientivetoiseen malliin. Vientivetoinen malli asettaa meille kustannuskaton.

Kaupan liiton mukaan on kansantalouden kannalta tärkeää huolehtia siitä, että kauppa pysyy elinkeinoelämän suurimpana työllistäjänä myös jatkossa.

– Lisäksi on pidettävä huolta, etteivät kustannukset nouse välillisesti myöskään vientiyritysten osalta niiden käyttäessä kaupan palveluita, Lavikkala täsmentää tiedotteessa.

Kaupan liitto ilmoittaa tavoitteekseen neuvotella moderni ja kilpailukykyä edistävä työehtosopimus. Liiton mukaan sen tulisi huomioida kaupan alan monimuotoinen pelikenttä ja tukea parhaalla mahdollisella tavalla Suomessa toimivia kauppoja menestymään ja työllistämään.

– Digitalisaatio, automatisaatio ja kansainvälinen kilpailu muuttavat kaupan työmarkkinoita ja osaamistarpeita voimalla. Työehtosopimuksen on vastattava nykyajan tarpeisiin, jotta suomalainen kauppa pärjäisi myös tulevaisuudessa, Anna Lavikkala ilmoittaa tiedotteessa.

Kaupan työehtosopimus päättyi perjantaina, joten yrityksissä noudatetaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on saatu neuvoteltua.

Aiheeseen liittyvää

  1. Prismatkin lakon piiriin, kun PAM lähtee työtaisteluun lähes 50 000 työntekijän voimalla: "Työnantajat haluavat pakottaa jatkossakin ilmaiseen talkootyöhön"
    3.2.2020 9:24

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut