Koiraranta odottaa yhä aitaamista Rantaraitilla, kaupungille sataa valituksia irrallaan juoksevista koirista

Suursnautseri Ada ja mäyräkoira Veeti ulkoilevat usein samaan aikaan Toppelundin koirien uimapaikalla. Sara Maunuksela, Anneli Koivisto ja Paavo Heinonen kertovat, että aitaamissuunnitelma on puhuttanut koiranomistajia. Johanna Halava

Johanna Halava

Espoon ainoa varsinainen koirien uimaranta Haukilahden Toppelundinrannassa odottaa edelleen aitaamista. Espoon kaupunkitekniikan keskus on päättänyt aitaamisesta ja suunnitelmat ovat viittä vaille valmiina, mutta hankkeelta puuttuvat vielä rahat.

– Eihän aitaaminen aiheuta isoja kustannuksia, mutta sille ei ole vielä korvamerkitty rahoja, kertoo ympäristösuunnittelija Heli Enberg Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Hän uskoo kuitenkin, että ranta saadaan aidattua mahdollisesti jo tämän vuoden aikana, viimeistään ensi vuonna.

– Homma ei toimi Rantaraitin varrella sijaitsevalla uimapaikalla ilman aitoja. Siellä on niin paljon yhteentörmäyksiä kevyen liikenteen kanssa, Enberg toteaa.

Kaupungille tulee jatkuvasti valituksia irrallaan olevista koirista, jotka juoksevat rannalta Rantaraitille.

– On tosi iso ongelma, että koiria pidetään taajama-alueella irrallaan, vaikka se on laissa kiellettyä. Se aiheuttaa vaaratilanteita ja myös hankaluuksia ihmisille, jotka pelkäävät koiria, Enberg muistuttaa.

Kaupunki järjesti marraskuussa asukastilaisuuden Toppelundin koirien uimapaikan aitaamisesta, koska hankkeesta tuli niin paljon palautetta.

– Pääsimme hyvään yhteisymmärrykseen asukkaiden kanssa. Osa koiranomistajista ei tosin halua minkäänlaisia aitoja, mutta enemmistö kannattaa aitaamista. Rannalla on tullut sanaharkkaa, kun koiranomistajia on muistutettu koirien kiinni pitämisestä, Enberg tietää.

Anneli Koivisto ja Paavo Heinonen ulkoilevat mäyräkoira Veetin kanssa Rantaraitilla ja koirarannalla päivittäin.

– Aitaamissuunnitelma kuulostaa ihan hyvältä. Moni pyöräilee Rantaraitilla todella kovaa vauhtia ja se aiheuttaa vaaratilanteita, toteaa Koivisto.

– Aitaaminen parantaisi myös koirien turvallisuutta, lisää Heinonen.

Myös Sara Maunuksela ja suursnautseri Ada käyvät rannalla lähes päivittäin.

– Aita ei haittaa, kunhan ranta pysyy tällaisena yhtenäisenä alueena, jossa isoillakin koirilla on tarpeeksi tilaa juosta, Maunuksela kommentoi.

Koirarannasta tulee noin 900 neliön kokoinen yhtenäinen alue, joka on tarkoitettu niin pienille kuin suurillekin koirille. Aita rajoittuu hiekan ja metsäisen alueen rajaan, mereen ei tule aitarakenteita. Alue on auki molemmista päistä, eli rannan suuntaisesti pääsee edelleen kulkemaan.

Toppelundin uimapaikalla koirien tulisi olla kytkettyinä aitaamisen jälkeenkin, koska rannasta ei tule umpiaidattua.

Taajamassa koiraa saa pitää vapaana aidatuissa koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla.

Aitaukseen tulee myös penkkejä, infotaulu, jossa kerrotaan koirien kiinni pitämisestä, sekä roska-astia.

– Poistamme aitauksen sisältä mahdollisimman paljon kurttulehtiruusua, Enberg kertoo.

Kaupunki suunnittelee Espooseen toista koirien uimapaikkaa.

– Etsimme sopivaa paikkaa jostain järven rannasta vähän pohjoisemmasta, kertoo Enberg.

Laajalahdessa oli ennen koirien uimapaikka, mutta Enberg kertoo, että sen tiedot poistettiin kartoilta viime vuonna.

– Paikka oli lähellä Natura-aluetta ja ranta oli liejuinen, hän selventää.

Koiria saa uittaa maanomistajan luvalla muuallakin kuin koirien uimapaikoilla pois lukien ihmisille varatuilla uimapaikoilla, kunhan koiran pitää hihnassa.

Aitausohjelma

Espoon kaupungin nettisivuilla on listattu 21 koira-aitausta eli koirapuistoa.

Kaupungin koira-aitausohjelmassa 2018–2028 uusia aitauksia on seuraavan viiden vuoden aikana suunniteltu toteutettavaksi neljä: Juvanpuistoon, Kauklahden urheilupuistoon, Tontunmäen sekä Finnoon alueille.

Myös Pitkäjärven koirauimapaikka Jupperissa on suunnitelmassa merkitty viiden vuoden sisällä toteutettavien kohteiden listalle.

Lisäksi 5–10 vuoden sisällä toteutettavaksi on suunniteltu Kallvikinniityn, Kiiltokallionpuiston, Nyåkerinrinteen ja Soukanlahdenpuiston koira-aitaukset.

Aiheeseen liittyvää

  1. Labradorinnoutaja suosituin rotu Espoossa, Kauniaisissa kakkostilalta löytyy yllättäjä 31.1.2020 20:00
  2. Irrallaan kulkevat koirat huolettavat – koirien uimapaikka aidataan Haukilahdessa 31.1.2019 6:45
  3. Rantaraitilla vapaana ulkoilevat koirat ärsyttävät – ongelma tuttu Kennelliitossa 4.10.2016 19:00

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut