Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metelöintiä, sotkemista, tottelemattomuutta – Espoo supistaa kirjaston aukioloa nuorten jatkuvan häiriköinnin takia

Kalajärven kirjaston omatoiminen aukioloaika supistuu häiriköinnin vuoksi. Kirjasto on ollut lauantaisin ja sunnuntaisin auki omatoimiperiaatteella kello 7–20, mutta joidenkin nuorten häiritsevän käytöksen takia kirjasto on toistaiseksi auki viikonloppuisin kello 7–15.

Omatoimisena aukioloaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, vaan tiloja valvotaan muun muassa kameroin. Kirjastoon pääsee omatoimiaikana sisään kirjastokortilla ja tunnusluvulla.

– Vuoden alkupuolella häiriötä on ollut toistuvasti eikä se ole rajoittunut vain viikonloppuiltoihin. Saimme myös viestiä, että kirjaston lähellä välitetään päihteitä, kertoo Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni

Häiriökäyttäytymisestä kirjastossa on tullut ilmoituksia poliisille. Komisario Hannu Väänänen kertoo, että kyse on ollut esimerkiksi metelöinnistä, sotkemisesta tai siitä, että vartijan ohjeita ei ole noudatettu.

– Varsinaisia rikosilmoituksia ei ole tullut, Väänänen sanoo.

Poikkeuksen Kalajärven kirjaston viikonlopun uuteen omatoimiseen aukioloaikaan tuovat tietyt lauantai-illat, jolloin nuorisopalvelut järjestävät kirjastossa ohjattua toimintaa nuorille.

– Jos tilanne rauhoittuu, viikonlopun omatoimiset aukioloajat voidaan palauttaa entiselleen nopeastikin, Jaana Tyrni sanoo.

Nuorten häiritsevä käytös Kalajärven kirjastossa on jatkunut jo jonkin aikaa, vaikka kirjasto on yrittänyt rauhoittaa tilannetta huoltajien, nuorisopalveluiden, koulujen ja poliisin kanssa. Kirjastossa käy päivittäin myös vartija.

– Nuoret kokeilevat rajojaan. Välillä syntyy ryhmäilmiöitä ja nuoret testaavat, voisiko vaikka vessan ikkunan jättää auki ja mennä siitä myöhemmin sisään tai vastaavaa, Tyrni kertoo.

Nuorten häiritsevä käyttäytyminen kirjastossa ei Tyrnin mukaan ole tavaton ilmiö. Muutoksia aukioloaikoihin on hänen mukaansa tehty myös esimerkiksi Nöykkiön kirjastossa.

– Melkein jokaisessa kirjastossa Haukilahtea lukuun ottamatta on kausia, jolloin nuoret kokeilevat rajojaan, Tyrni sanoo.

Viime vuonna Kalajärven kirjastossa käytiin lähes 76 000 kertaa. Kirjaston omatoimisen aukioloajan supistuminen viikonloppuisin on Tyrnin mukaan harmillista siksi, että läheltä ei löydy toista kirjastoa.

– Onhan se ihmisille hankala juttu, Tyrni toteaa.

Espoossa on kaiken kaikkiaan 18 kirjastoa, joista kymmenessä voi käydä myös omatoimisesti. Omatoimikirjasto on käytössä Kalajärven lisäksi Haukilahden, Karhusuon ja Kauklahden kirjastoissa sekä Laajalahden, Laaksolahden, Nöykkiön, Saunalahden, Suurpellon ja Viherlaakson kirjastoissa.