Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tossu nousee ruotsinlaivoilla – väki pakkautuu isoihin yökerhoihin katsomaan esityksiä

Ruotsinlaivareissulla viihdytään myös estradiviihteestä nauttien. Laivojen suurten yökerhojen lavalla nähtävät eri sorttiset show't ovat monille yksi illan kohokohdista.

Helsingin Sörnäisten Kaikukadulla jytisee vauhdikas musiikki ja toistakymmentä nuorta tanssijaa aloittaa tanssiesityksen harjoitukset. Viking Linen Mariellalla ja Gabriellalla matkustajia viihdyttävät hiihtolomakaudella helsinkiläisen tanssiryhmä StepUp Urban Crew'n show't AfterSki Party! sekä Romeo ja Julia 2day. Katutanssista ammentava ryhmässä on 16–25-vuotiaita tanssijoita.

Osa tanssijoista esiintyy Turusta lähtevällä Amorellalla The Legacy Of The Jacksons - ja Spinning Through Time -show'issa.

– Tämä on kolmas kerta, kun esitämme hiihtolomakaudella erityisesti nuorille kohdennettuja tanssishow'ita. Nuorille myös opetetaan tanssia alkuillasta ennen esitystä, kertovat ryhmän esitysten pääkoreografit Nora Mahmoud-Halonen ja Pasi Mäkelä

Helsingistä lähtevien laivojen esityksissä katutanssia on maustettu showtanssilla, musiikkina soi pop, hiphop-musa ja myös vanhemmat biisit, kuten esimerkiksi A-ha-yhtyeen Take On Me

– Ruotsinlaivoillamme ei aina ole varsinaista show'ta. Maanantain ja tiistain lähdöillä on tanssimusiikkia nimekkäillä artisteilla. Keskiviikkoisin esiintyy laivan oma yhtye, loppuviikko mennään pop-rock-linjalla, kertoo Viking Linen viihdepäällikkö Mikael Panelius

Keväällä on kuitenkin luvassa esimerkiksi Magic Comedy -show, helmikuun alkupuolella voi seurata Graffiti Classics -esitystä, jossa komedia yhdistyy klassiseen musiikkiin.

– Kesäkuun kahtena ensimmäisenä viikkona meillä on kaksi tribuuttishow'ta eli A Tribute to Tina Turner Mariellalla ja A Tribute to Lady Gaga Gabriellalla. Tina Turnerina nähdään amerikkalainen Ms. Cookie Watkins ja Lady Gagana niin ikään amerikkalainen Katie Steele, Panelius jatkaa.

Tallink Siljan viihdepäällikkö Kati Heiniön mukaan Siljan Symphonylla ja Serenadella esitettävät show't valitaan myös sen mukaan, millaista matkustajakuntaa laivalla on mihinkin vuodenaikaan.

– Kesä–heinäkuussa matkustajina on erityisen paljon lapsiperheitä sekä kansainvälisiä matkustajia. Kesällä show't esitetään hiukan aikaisemmin, niin että myös lapsiperheet pääsevät niitä katsomaan, Heiniö kertoo.

Esiintyjäryhmien koko on yleensä 10–15 henkilöä, he ovat esityskautensa ajan kuin osa laivan miehistöä, paitsi että he viettävät laivalla putkeen useampia viikkoja. Laivan varsinainen miehistö työskentelee esimerkiksi viikko töitä, viikko vapaata -rytmillä.

– Esitykset ovat enimmäkseen ulkomaisia tuotantoja kansainvälisine esiintyjineen. Esimerkiksi viime syksynä meillä oli Lets's Tango -tuotanto Buenos Airesista. Kävin katsomassa show'n Argentiinassa, ennen kuin se ohjelmistoomme valittiin. Samalla reissulla näin myös erään sirkustuotannon, jolle nyt mietimme sopivaa paikkaa ohjelmistossamme.

Tallink Silja tekee yhteistyötä useamman kansainvälisen ohjelmatoimiston kanssa ruotsinlaivoille soveltuvien esitysten löytämiseksi.

– Toimistot tuntevat tarpeemme, he vinkkaavat meille tuotannoista. Katsomme ehdokkaista videon, ja käymme katsomassa niitä sitten livenä. Pelkän videon perusteella emme esityksiä valitse, Heiniö jatkaa.

Osa esityksistä muokataan jo olemassa olevasta show'sta Tallink Siljan tarpeisiin, osa rakennetaan alusta alkaen ruotsinlaivoille. Näin on myös maaliskuussa ensi-iltansa saavissa Abba- ja Queen-konserttituotannoissa, jotka ovat sekoitus konserttia ja musikaalia.

– Aikataulutamme ne tällä kertaa niin, että Tukholmaan mennessä nähdään Queen-show kello 19.30 sekä 21 ja Helsinkiin palatessa Abba-show niin ikään kahdesti illassa.

Tavallista on, että esitysaika laivojen Starlight-yökerhoissa on kello 23 tai 24 aikaan. Näin on myös vielä helmikuun ajan Siljan laivoilla nähtävän The Glorious Gatsby -show'n kohdalla. Esitys tunnelmoi 1920-luvun ja myös nykyajan hengessä.

– Siinä on mukana myös sirkuselementtejä musiikin, laulun ja tanssin lisäksi, Heiniö kertoo.

Yökerhoihin mahtuu istumaan satoja katsojia. Show't ovat säilyttäneet suosionsa ruotsinristeilyillä. Myös maailman suuret risteilyvarustamot satsaavat vahvasti laivojensa viihde-esityksiin, jättimäisillä luksusristeilylaivoilla esityspaikkana toimii usein laivan sisään rakennettu suuri teatteri.