Aihe omasta suvusta – historian havinaa Timo-Juhani Kyllösen uudessa teoksessa

Timo-Juhani Kyllösen oratorio-oppera Unohdetut sankarit kantaesitetään Turussa. Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoolaisen säveltäjän Timo-Juhani Kyllösen teos Unohdetut sankarit op. 98 (2019) saa kantaesityksensä Turussa Katedraali Soi! -festivaalilla 5. helmikuuta.

Uutuusteos on oratorio-ooppera, joka on sävelletty sinfoniaorkesterille, sekakuorolle, baritonille, bassolle, tenorille, mezzosopraanolle ja sopraanolle. Libreton on kirjoittanut Maritza Núñez, ja teoksessa lauletaan suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi.

Unohdetut sankarit op. 98 kertoo Ruotsin ja Venäjän suhteista ja piispa Paavali Juustenista aikalaisineen. Kolmeosaisen teoksen alaotsikkona on Kohtauksia diplomaattisen lähetystön matkasta.

– Teos kertoo dramaattisista vaiheista Novgorodissa ja Moskovassa vuosina 1569–1571, mutta tapahtumilla on yhtymäkohtia Turkuun ja yllättäen myös meidän aikaamme, sillä libretto osoittaa, että jotkin asiat eivät ole muuttuneet vielä 2000-luvullakaan, Timo-Juhani Kyllönen selostaa.

Säveltäjä kertoo aloitteen teoksen säveltämiseen tulleen oululaiselta sukututkijalta, joka ehdotti oopperaa heidän yhteisestä sukulaisestaan, Turun piispa Paavali Juustenista (1516–1575). Tuomiokirkon vuotuisen Katedraali soi! -festivaalin taiteellinen johtaja Jukka Pietilä kiinnostui ajatuksesta ja tilasi Kyllöseltä teoksen kantaesitettäväksi tuomiokirkossa, jonne Juusten on haudattu. Juustenin syntymästä on kulunut suunnilleen 500 vuotta – syntymävuodesta ei ole täyttä varmuutta, vaan se on ajoitettu vuosiin 1516–1520.

Kyllösen mukaan teoksen musiikki kuvaa sen ajan henkeä nykysäveltäjän näkökulmasta. Hän on käyttänyt muun muassa viittauksia Piae Cantionesiin, slaavilaista keskiaikaista musiikkia heijastavia elementtejä ja Novgorodin Pyhä Sofia-katedraalin kelloja.

Teoksen orkesterina on Dux-kamariorkesteri ja kuorona Chorus Cathedralis Aboensis (kuoronjohtaja Märt Krell). Solisteina laulavat mezzosopraano Essi Luttinen (Katarina Jagellonica), baritoni Erik Rousi (Paavali Juusten), basso Janne Sundqvist (Iivana Julma), tenori Aapo Korhonen (Pimen) ja sopraano Pia Pajala (Dorotea).Teoksen johtaa Ilari Lehtinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.