Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salahotellit kuriin, airbnb:lle pelisäännöt – "Asuntojen omistajien ja majoitusyrittäjien tulee toimia ohjeen mukaisesti"

Helsingin kaupunki on laatinut ohjeen, joka koskee asunnossa tapahtuvaa majoitustoimintaa. Kaupunki selkeyttää ohjeella sitä, milloin majoitustoiminta asuinhuoneistossa on luvallista ja milloin se on rakennusluvan tai asemakaavan vastaista. Oman kodin lyhytaikaista, satunnaista vuokrausta ei ohjeella rajoiteta, kerrotaan tiedotteessa.

Ohjeen mukaan majoitustoimintana ei pidetä oman kodin lyhytaikaista, satunnaista vuokrausta tilapäisen poissaolon ajaksi. Eli jos on lähdössä vaikka kolmeksi viikoksi lomalle Thaimaahan, voi asuntonsa laittaa siksi aikaa Airbnb-palveluun.

Helsingin rakennusvalvonnan projektipäällikkö Sara Rintamo toteaa, että ohjeelle on ollut tilaus. Rakennusvalvonta on toistaiseksi saanut 12 toimenpidepyyntöä ja useita tiedusteluja, jotka koskevat pääosin kantakaupungin asuinrakennuksissa tapahtuvaa majoitustoimintaa. Rakennusvalvonta jatkaa parhaillaan näitä toimenpidepyyntöjä koskevien asioiden käsittelyä.

– Niin taloyhtiön ja asunto-osakkeiden omistajien kuin majoitusyrittäjienkin tulee toimia ohjeessa kerrotun mukaisesti. Asunto-osakeyhtiöllä ja osakkeenomistajilla on velvollisuus huolehtia, että huoneistoja käytetään rakennusluvassa määritettyyn käyttötarkoitukseen, kertoo Rintamo tiedotteessa.

Julkisuudessa käyty keskustelu juuri esimerkiksi airbnb- ja niin sanotusta huoneistohotellitoiminnasta on osoittanut, että yhdenmukaiselle ja kaikkien toiminnanharjoittajien yhdenvertaiseen asemaan perustuvalle ohjeistukselle on tarvetta.

Viime helmikuussa kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto velvoitti Isolla Roobertinkadulla sijaitsevan asunto-osakeyhtiön, vuokratoiminnan harjoittajan Easy Homes Helsingin sekä majoitustoimintaan käytettyjen asuinhuoneistojen hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistajat lopettamaan asuinhuoneistojen käytön majoitustilana sakon uhalla. Päätöksestä tehdyt valitukset hylättiin Helsingin hallinto-oikeudessa 3. joulukuuta 2019.

Majoitusmuotoa on kutsuttu salahotelliksi. Easy Homes Helsingin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja totesi Helsingin Uutisten haastattelussa 16. tammikuuta 2019, että Easy Homes Helsinki joutui viranomaisten hampaisiin HU:n uutisessa 25. tammikuuta 2019 kerrottiin salahotellitoiminnan aiheuttamista ongelmista Ison Roobertinkadun kerrostalossa.

Helsingin kaupunki alkoi miettiä pelisääntöjä Airbnb:lle keväällä 2018

Uudessa ohjeessa listataan majoitustoiminnan tunnusmerkit (lista alla), kerrotaan majoitustoiminnan luvista ja ilmoituksista sekä vastataan keskeisiin kysymyksiin, joita kaupungille on esitetty asuinrakennuksissa tapahtuvaan majoitustoimintaan liittyen.

Samankaltaiset majoitustoimijat ovat ohjeen mukaan keskenään samassa asemassa. Luvanvaraisen ja ammattimaisen toiminnan tulee noudattaa muun muassa maankäyttö- ja rakennuslain rakennuslupaa koskevia säännöksiä, majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annettua lakia, terveydensuojelulakia ja toimintaa koskevaa verolainsäädäntöä.

Asunnossa tapahtuvaa majoitustoimintaa koskeva ohje on lähipäivinä saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi. Ohje on muun muassa kaupungin Rakennusvalvonnan ohjeet a–ö-verkkosivulla.