Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äärioikeistolaiseksi luonnehdittu Suomen Sisu kokoontuu muistamaan vuotta 1918 – "Näkökulma on ehkä enemmän ”valkoinen”"

Kansallismielisen Suomen Sisun Uudenmaan piiri järjestää tammisunnuntain tapahtuman Keravalla 26. tammikuuta.

Tarkoituksena on laskea seppele vuoden 1918 muistomerkille kirkon viereisellä sankarihautausmaalla ja siirtyä sen jälkeen syömään keravalaiseen ravintolaan.

Suojelupoliisi on luonnehtinut maahanmuuttokriittistä Suomen Sisua äärioikeistolaiseksi järjestöksi, ja politiikan vasemmalla laidalla sitä on kutsuttu fasistiseksi ryhmäksi.

Tammisunnuntai on perinteikäs juhla, jota sisällissodan valkoisen puolen perinnejärjestöt ovat viettäneet pitkään vuoden 1918 sodan alkamisen ja samalla Suomen vapauden muistoksi.

Suomen Sisu on ottanut tammisunnuntain muistamisen osaksi toimintaansa. Viime vuonna Suomen Sisun Uudenmaan piiri järjesti tilaisuuden Helsingissä.

– Tarkoitus on muistuttaa vapaussodasta ja näkökulma on ehkä enemmän ”valkoinen”. Ei kuitenkaan ole poissuljettua, että myös punaisten puolella taistelleita muistettaisiin jotenkin – joko tänä vuonna tai tulevina vuosina, kertoo Suomen Sisun Uudenmaan piirin piiripäällikkönä vuodenvaihteessa aloittanut Kristian Viding

– Pyrin kehittämään toimintaa siihen suuntaan, että turhia ennakkoluuloja toimintaamme kohtaan saataisiin vähennettyä.

Kristian Vidingin mukaan on vaikea etukäteen arvioida, paljonko tammisunnuntain muistamistilaisuus kerää osallistujia Keravalle.

– Tyypillisesti tällaisiin piiritapahtumiin osallistuu 10–30 henkilöä. Tapahtumat ovat lähtökohtaisesti kaikille avoimia.

Suomen Sisun tilaisuus on jo nostattanut keskustelua ja kielteisiä kommentteja sosiaalisessa mediassa. Keravan Vasemmisto ei puheenjohtajansa Anu Kostiaisen mukaan jaa Suomen Sisun mielipiteitä.

– Toimintamme on fasismin ja rasismin vastaista vuoden jokaisena päivänä. Pidän hyvänä, että jäsenemme antifasisteina toimivat itsenäisesti itselleen sopivalla tavalla ja kannustamme kaikkia kansalaisaktivismiin, Kostiainen sanoo.

Itä-Uudenmaan poliisista kerrotaan, ettei muistamistilaisuuden vuoksi ole suunniteltu erikoisjärjestelyitä.

– Poliisilaitos seuraa tapahtumasta mahdollisesti käytävää julkista keskustelua. Mikäli tapahtumapäivälle ilmoitettaisiin Keravalle esimerkiksi vastamielenosoituksia, neuvottelemme tapahtumien järjestäjien kanssa ja sovimme järjestelyistä edistäen kaikkien osapuolten sanan- ja kokoontumisvapautta, muotoilee ylikomisario Jussi Huhtela

Suomen Sisun toiminta on Huhtelan mukaan näkynyt poliisin suuntaan lähinnä osallistumisena äärikansallismielisiin tapahtumiin, kuten 612-marsseihin ja Eugen Schaumanin muistotilaisuuteen sen järjestäjänä.

– Aiemmat vastaavat tapahtumat eivät ole poikineet levottomuuksia tai muutakaan mainittavaa, hän lisää.

Juttu on julkaistu ensin Keski-Uusimaa-lehdessä.