Laiton villisikafarmi Kirkkonummella jäi mysteeriksi – poliisi ja eläinlääkäri eivät löytäneet yhtään eläintä

Villisikoja tarhataan Suomessa luvallisesti. Kuvan yksilö ei liity jutun tapaukseen. Juha Perämäki

Paavo Rantalainen

Laittomaksi villisikatarhaksi Kirkkonummella uutisoitu tapausjäi ainakin toistaiseksi mysteeriksi, sillä viranomaisten tarkastuskäynnillä ei löydetty yhtään sikaa.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi maanantaina, että Kirkkonummella pidetään todennäköisesti laittomasti ainakin kahta villisikaa tarhassa.

Asiasta oli kertonut lehden lukija, joka oli nähnyt siat aitauksessa muutamakilometri Kirkkonummen keskustasta.

Myös MT oli vieraillut tiistaina aitauksen luona jajulkaisivideon kahdesta siasta. Video on maksullinen ja vain lehden tilaajille katsottavissa.

Tänään keskiviikkona paikan päällä kävi valvontaeläinlääkäri poliisin kanssa, mutta aitaus oli tyhjä, eikä eläimistä ollut tietoa.

Espoon seudun ympäristöterveydenhoitoyksiköstä ei haluta kommentoida tapausta tällä erää enempää, koska valvontaeläinlääkäri ei nähnyt käynnillään minkäänlaista sikaa.

Tapaus on tästä lähtien poliisin tutkinnassa. Yksi epäilys on, että siat on päästetty luontoon.

Villisikaa saa Suomessa pitää tarhauksessa, mutta siihen pitää olla lupa, ja toiminnalle on tarkat määräykset muun muassa aitaamisesta.

Kirkkonummelle ei ole viranomaisten mukaan annettu yhtään tarhauslupaa.

Villisikaa esiintyy Suomessa luonnonvaraisena. Luonnonvarakeskus (Luke) arvio viime vuonna, että koko maan villisikakanta olisi 1 500-2600 yksilöä.

Kantaa pyritään rajoittamaan metsästyksellä. Villisikojen pelätään levittävän afrikkalaista sikaruttoa, joka voi levitessään olla erittäin tuhoisaa sikataloudelle.

Villisikoja jää silloin tällöin myös autojen alle. Esimerkiksi viime lokakuussa lähes 140-kiloinen villisika jäi auton alle Turunväylällä Espoossa.

Villisika on levinnyt 1970-luvulta lähtien Venäjältä ja Virosta Suomeen.

Maaseudun Tulevaisuuden juttu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.