Taulu joka huoneeseen – Espoo Art lainaa taidetta hoivakodin asiakkaille

Mikko Paalasen ja Pentti Sainiom mielestä taidelainaamo on loistava idea. Satu Lamminsalo on organisoinut käytännön asiat Helena Kääriäisen ja Maritta Laitisen kanssa. Anneli Tuominen-Halomo

toimitus

Espoo Art on aloittanut taidelainaamoprojektin yhteistyössä Leppävaarassa toimivan Mehiläisen Mainiokoti Kristiinan kanssa. Talo on hoivakoti, joka tarjoaa vanhuksille lyhytaikaista hoivaa.

Idea taidelainaamosta sai alkunsa vähän vahingossa. Parin korttelin päässä Mainiokoti Kristiinasta asuva Helena Kääriäinen jäi noin 1,5 vuotta sitten eläkkeelle. Hän sai läksiäisjuhlassa valtavan määrän kukkia.

– Olin heti seuraavana päivänä lähdössä matkoille ja mietin, kenen iloksi voisin viedä kukat. Soitin sitten Sadulle ja toin kukat tänne, Helena Kääriäinen kertoo.

Satu on Mainiokoti Kristiinan yksikön johtaja Satu Lamminsalo Kukista puhe siirtyi myös taiteeseen ja koska Helena Kääriäinen on Espoo Artin jäsen, naiset alkoivat kehitellä ideaa siitä, että asiakkaiden iloksi voisi tuoda muutakin kuin kukkia.

Taidelainaamoideaa ei Espoo Artissa tarvinnut juurikaan markkinoida. Noin 25 taiteilijaa ilmoittautui heti mukaan. He ovat luovuttaneet yli 60 taulua kokoelmaan, jota säilytetään Mainiokoti Kristiinassa.

Kaikkiin asiakkaiden huoneisiin on asennettu maalausten lainaamista varten ripustuskiskot. Huoneita on kahdessa kerroksessa yhteensä 38. Kun uusi vanhus tulee hoivajaksolle, saa hän valita huoneeseensa mieleisensä taulun.

Satu Lamminsalon mukaan taidelainaamoidea on erilainen ja siksi aivan mahtava.

– Usein on järkevää näyttää asiakkaalle 2–3 taulua, joista hän voi valita. Osan kanssa voimme kulkea ja katsoa isomman määrän. Eräs herra valitsi huoneeseensa maalauksen, jossa on purjevene. Hän on aikoinaan harrastanut purjehdusta, ja taulu kirvoitti ihania tarinoita. Monissa muissakin asiakkaissa taulut nostavat muistoja ja tunteita pintaan, Satu Lamminsalo kertoo.

Kokoelmaan kuuluu erilaisia ja eri kokoisia teoksia, muun muassa öljymaalauksia ja grafiikkaa. Asiakas voi halutessaan vaihdattaa teoksen vaikka kesken hoitojakson.

Lainaaminen ei maksa mitään, koska koko toiminta perustuu taiteilijoiden haluun tuottaa väriä ja virikkeitä Mainiokoti Kristiinan vanhusten elämään.

–  Meidän työntekijöiden tehtävänä on huolehtia siitä, että asukkaiden yhteys ulkomaailmaan säilyy. Maalaukset luovat tiloihin myös kodinomaista tunnelmaa, Lamminsalo sanoo.

Jos asukas tai omainen tykästyy tauluun toden teolla, sen ostaminen omaksikin on mahdollista.

– Espoo Art on saanut Espoon kaupungilta käyttöönsä Mäkkylän koulun taidetaloksi, joten koemme, että olemme velkaa yhteiskunnalle, Helena Kääriäinen sanoo.

Taidelainaamon lisäksi Mainiokoti Kristiinan käytäville on suunnitteilla vaihtuvia taidenäyttelyitä asiakkaiden, omaisten ja henkilökunnan iloksi. Ensimmäiset taidenäyttelyt toteutuvat tammikuun lopulla. Taiteilijoina ovat Helena Kääriäinen ja Sirkka Mokko

– Kuvataiteilija tietysti toivoo, että joku jossain nauttii hänen töistään. Olemme tässä innolla mukana, Espoo Artin puheenjohtaja Maritta Laitinen sanoo.

– Taidelainaamo on hyvä idea. Taulut ovat tärkeitä etenkin muistisairaille, koska ne tuovat mieleen muistoja, asiakkaana oleva Mikko Paalanen sanoo.

Kuvataiteen lisäksi Mainiokoti Kristiinan asiakkaat pääsevät nauttimaan musiikista. Esiintymässä käyvät sekä Tapiola Sinfoniettan muusikot että Musiikkiopisto Juvenalian oppilaat.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut