Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toista kertaa siviilipalveluksesta kieltäytyneelle 169 päivän rangaistus – käräjäjonossa muitakin kahdesti kieltäytyneitä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on lukenut ensimmäisen tuomionsa toisen kierroksen totaalikieltäytyjälle, jonka jälkimmäinen kieltäytyminen on tapahtunut Jehova-lain kumoamisen jälkeen.

Miehen ensimmäinen siviilipalveluksesta kieltäytymistä koskenut syyte oli hylätty 2018–19 vallinneen totaalikieltäytyjät rangaistuksetta jättäneen laintulkintatilanteen vuoksi.

Oikeus tuomitsi 29-vuotiaalle miehelle 169 päivän mittaisen valvontarangaistuksen ja lisäksi 40 euron rikosuhrimaksun.

Ei ole vielä varmaa, muodostuuko tämä oikeuskäytännöksi jonossa olevien toisen kierroksen kieltäytyjien kohdalla.

29-vuotiaan juttu käsiteltiin nimittäin kirjallisessa menettelyssä, eikä hän vedonnut niin sanottuun ”ei kahta yhdestä” -oikeusperiaatteeseen, kuten kaksi käräjillä 16. tammikuuta kuultua miestä teki.

Heidän kohdallaan käräjäoikeus harkitsee vielä tuomiotaan.

Aseistakieltäytyjäliitto katsoo, että kaikki toista kertaa siviilipalvelukseen kutsutut ja toisen kieltäytymisen johdosta uudelleen syytteeseen joutuneet tulisi vapauttaa.

29-vuotias kieltäytyi siviilipalveluksesta ensi kerran marraskuussa 2017 ja syyte hylättiin käräjäoikeudessa syyskuussa 2018.

Siviilipalveluslain mukaan hänelle lähetettiin uusi palvelukseenastumismääräys, josta hän kieltäytyi viime kesänä.

Käräjäoikeus oli ilmoittanut miehelle 1. huhtikuuta tapahtuneesta Jehovan todistajien vapauttamislain kumoamisesta, mutta hän ei halunnut tulla suullisesti kuulluksi oikeudessa.

– Lakimuutoksen jälkeen miehen tuomitseminen rangaistukseen ei johda perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen ja syrjintäkiellon vastaiseen lopputulokseen suhteessa Jehovan todistajiin, käräjäoikeus linjasi.