Epäily: Rikollispomo kätki huumerahoja – rakensi kaksi taloa 700 000 eurolla

Keskusrikospoliisi on saamassa valmiiksi laajan järjestäytyneeseen rikollisryhmään United Brotherhoodiin (UB) liittyvän esitutkinnan, jossa sen johtajan epäillään kätkeneen rikoshyötyä rakentamalla Porvooseen kaksi omakotitaloa rikollisuudella hankitulla rahoituksella.

UB:n johtajaksi epäillyn, vuonna 1972 syntyneen miehen epäillään kätkeneen kiinteistön rakennuttamisen yhteydessä ja syyllistyneen siten törkeään rahanpesuun.

Miehen epäillään ostaneen kiinteistön vuonna 2010 monimutkaisen bulvaanijärjestelyn kautta ja rakennuttaneen sinne kaksi noin 200-neliöistä omakotitaloa ja autotallin.

Esitutkinnan mukaan kiinteistön hankintaan ja talojen rakennuttamiseen kului noin 700 000 euroa. Varoista valtaosan epäillään olleen rikoksella hankittuja.

Samalla ajanjaksolla, vuosina 2010–2019, epäillyn henkilökohtaisten pankkitilien kautta kulki rahaa yli 330 000 euroa. Miehen hallussa epäillään olleen 100 000 euroa käteistä, joista poliisi takavarikoi 26 000 euroa. Miehen nettotulot verotuksessa ovat kuitenkin vain 40 000 euroa.

Rikoskomisario Kimmo Sainio Keskusrikospoliisista arvioi usean henkilön osallistuneen sen peittämiseen, mistä rahat kiinteistön hankintaan ja rakennustöihin saatiin ja sen häivyttämiseen, kuka oli kiinteistön tosiasiallinen omistaja.

– Pääepäillyn lisäksi 15 ihmisen epäillään syyllistyneen törkeään rahanpesuun tai rahanpesuun sekä törkeään petokseen tai petokseen, tutkinnanjohtaja kertoo.

Poliisi sai turvattua rikoshyötyä noin 2,7 miljoonan euron edestä noin kaksi vuotta kestäneen operaation aikana.

Nyt syyteharkintaan etenevässä kokonaisuudessa tehtiin syyskuussa 2019 laajoja poliisioperaatioita eri puolilla Suomea. Niissä takavarikoitiin myös suuri määrä varastetuiksi ilmoitettuja aseita.

KRP:n esitutkinta kohdistui pääasiassa UB:n Helsingin pääosaston jäseniin ja erityisesti koko rikollisjärjestön johtajaksi epäiltyyn henkilöön. Miehen epäillään syyllistyneen vuosina 2018–2019 muun muassa törkeään rahanpesuun, useisiin törkeisiin huumausainerikoksiin, useisiin törkeisiin ampuma-aserikoksiin, törkeään pahoinpitelyyn, ryöstöön, törkeään petokseen ja petokseen.

Järjestön johtamisen osalta miestä epäillään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Tutkinnassa oli lisäksi yli 50 rikoksesta epäiltyä, joista UB:n tai sen alajärjestön jäseniksi epäiltyjä oli 19. Kymmenen heistä on ollut tutkintavankeudessa esitutkinnan aikana, ja kolme on yhä vangittuna.

UB:n johtajaksi epäilty on esitutkinnan perusteella ollut 2010 perustamassa rikollisorganisaatiota ja toiminut 2016 alkaen sen ainoana johtajana. Hänen epäillään myös organisoineen UB:n rikollista toimintaa ja päättäneen jäsenten siirroista ja erottamisista.

KRP epäilee miehen myös kontrolloineen jengin jäsenten huumausaineiden käyttöä, ohjeistaneen heitä asioinnissa viranomaisten kanssa ja olleen rikoshyödyn saaja.

– Hänen epäillään myös pahoinpidelleen törkeästi järjestön jäsenen tämän puheiden vuoksi, tutkinnanjohtaja lisää.

Rikollispomoa epäillään myös törkeistä huumausainerikoksista.

Hänen muun muassa epäillään välittäneen eri puolelle Suomea noin 30 kiloa amfetamiinia, josta poliisi takavarikoi neljä kiloa, ja syyllistyneen yli 1 000 ekstaasitabletin hallussapitoon ja levitykseen. Miehen epäillään hankkineen huumeilla yli 500 000 euron rikoshyödyn.

Monen muun epäillyn rikoksia on jo käsitelty eri oikeusasteissa. He ovat saaneet useiden vuosien vankeustuomioita.

Poliisi paljasti tutkintavaiheessa törkeän huumausainerikoksen, jossa kahta miestä epäillään Lahdessa takavarikoidun 150 000 ekstaasitablettierän maahantuonnin järjestämisestä.

Esitutkinnassa selvisi myös useita törkeitä ampuma-aserikoksia omaisuusrikoksineen eri puolilla Suomea.

Aseita takavarikoitiin 35 kappaletta yksin syyskuun kiinniotoissa.

UB:n epäiltyä johtajaa epäillään peräti 60 aseen hallussapidosta. Noista aseista 55 on poliisin hallussa. Aseiden arvo on yli 200 000 euroa, yksinomaan yhden niistä arvo on yli 100 000 euroa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut