Uusia makuja Uzbekistanista – Alisher perusti Kontulaan ravintolan, jollaista ei ennen Suomessa ole nähty

Jay Kortehisto on maistellut monia makuja maailmalta. Uzbekistanilaisessa ruuassa oli jotakin tuttua mutta hieman uuttakin. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kontula on tunnettu alue sen etnisistä ravintoloista ja liikkeistä. Nyt Kontulan ytimeen avautui ravintola, jollaista Suomessa ei vielä ole nähty. Uzbekistan-ravintola on nimensä mukaisesti uzbekistanilainen.

Harva edes tietää, missä maa sijaitsee. Samaa uumoilivat lounaalle tulleet Jay Kortehisto ja Kati Kallio

– Me juuri pohdimme, missä Uzbekistan sijaitsee, koska tavallaan tästä ruuasta löytyy Lähi-idän, Aasian ja Venäjän makuja, Kallio sanoo.

He osuivat oikeaan sillä maa sijaitsee Keski-Aasiassa, jonka naapurimaita ovat Afganistan, Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Turkmenistan.

– On happamia ruokia ja nyyttejä, kuten Venäjällä. On myös tuttuja makuja Kazakstanista ja ehkä pientä kiinamaisuuttakin, Kortehisto toteaa.

Molemmat ovat nähneet paljon maailmaa ja maistelleet monia makuja. Kortehisto sanoo tulleensa Kontulaan joskus varta vasten etnisten ruokapaikkojen vuoksi. Lauttasaarelaiset ystävykset sattuivat olemaan asioilla Kontulassa, ja huomasivat ravintolan ohimennen.

– Kiinnostuimme heti, että millaista ruokaa se voisi olla. Täällä on joitakin uusia makuja, mutta myös paljon tuttua, Kortehisto analysoi.

Uzbekistanista kotoisin oleva Kuva: Anniina Virtanen Anniina Virtanen

Uzbekistanista kotoisin oleva Alisher Sultonov avasi avintolan marraskuun lopulla. Avajaisia ravintola juhlii 25. tammikuuta. Ravintolan perustamiselle ei ollut sen kummempaa syytä, kuin se, että Sultonov huomasi, ettei Suomessa vielä ole uzbekistanilaista ravintolaa.

Ravintolassa työskentelee tällä hetkellä kaksi kokkia ja Sultonovin mukaan vielä kaksi on tulossa. Asiakaspalvelusta ja tarjoilusta vastaava Kumush Hakimova kertoo, että kokit ovat taitavia. Sultonov kertoo palkanneensa sellaiset kokit Euroopasta, jotka osaavat tehdä uzbekistanilaista ruokaa.

– Uzbekistanilaisessa ruuassa taikina on tärkeä. Jos se ei onnistu, koko ruoka epäonnistuu. Esimerkiksi manti-nyyttien erittäin ohut taikina ei saa olla liian kuivaa tai märkää, Hakimova valaisee.

Hänen mukaansa uzbekistanilainen ruoka onkin saanut vaikutteita monesta suunnasta, koska maa on ollut aikanaan kulttuurien risteyskohta. Kaikista paikallisin perinneruoka lienee plov ja lagman.

Ruoasta tekee erilaisen myös se, että kaikki tehdään käsin. Mikään ei tule Sultonovin mukaan pakasteena, vaan kaikki on kuin kotikeittiöstä tullutta.

Jay Kortehisto ja Kati Kallio olivat vaikuttuneita siitä, että lounasbuffetin ruokiin on nähty vaivaa.

– Näkee, että näiden tekemiseen menee tovi, kun on käsityönä tehty. Lounasbuffetin valikoima on myös äärimmäisen kattava, etenkin salaattipuoli. Se voi olla monelle tärkeää, kun on niin monenlaisia ruokavalioita, kuten -kasvis, Kallio sanoo.

Lounasbuffetista löytyykin myös kasvisvaihtoehtoja.

On ravintola saanut pienoista kritiikkiäkin kehumäärän ohella, kun Google-arvosteluja katsoo. Taitaa kuitenkin olla niin, ettei makuasioista voi kiistellä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut