Jätteen määrässä ennätyskasvu – kaatopaikalle kuskataan orgaanijätteestä alle prosentti

Yhdyskuntajätettä kertyi noin kolme miljoonaa kiloa vuonna 2018, mikä oli kahdeksan prosenttia eli lähes 230 000 tonnia enemmän kuin edellisvuonna.

Tilastokeskuksen mukaan jätemäärässä ei ole vuotta 2018 edeltävinä vuosina tapahtunut vastaavaa kasvua.

Jätemäärä vastasi noin 550 kiloa asukasta kohden laskettuna.

Jätteiden käsittelymuotojen keskinäisissä osuuksissa ei tapahtunut suuria muutoksia. Energiahyödyntäminen oli edelleen merkittävin yhdyskuntajätteen käsittelymuoto, vaikkakin sen osuus laski hieman, 57 prosenttiin.

Energiahyödyntäminen perustuu sähkön ja lämmön yhteistuotantoon, ja lämpöä hyödynnetään varsinkin kaukolämpöverkoissa.

Kaatopaikalle yhdyskuntajätteestä päätyi kaksi vuotta sitten vain 0,7 prosenttia. Vuodesta 2016 orgaaninen jäte on ohjattu energiakäyttöön.

Sekajätteen määrä kasvoi merkittävästi, mutta myös puun ja muovin kierrätys lisääntyi, ilmenee Tilastokeskuksen tilastoista.

Sekajätettä tuotettiin 1,5 miljoonaa tonnia, mikä oli yli 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Erilliskerätyistä jätteistä erityisesti puuta ja muovia hyödynnettiin aiempia vuosia enemmän. Puupakkausten huomattavasti lisääntynyttä kierrätystä selittää muun muassa uudet kierrätyskohteet ja kompostointimäärän kasvu.

Myös lasin kierrätys lisääntyi.

Suurimmat erilliskerätyt materiaalierät ovat jo pitkään olleet paperi ja kartonki sekä biojäte.

Pahvin, paperin ja kartongin kierrätysaste nousi laskennallisesti jopa yli sadan prosentin, mikä johtui muun muassa matkustajatuonnin ja verkkokauppatilausten mukana tulevista pakkauksista.

Biojätteestä suuri osa kompostoitiin ja mädätettiin. Kaikkiaan kompostoinnin ja mädätyksen määrä kasvoi noin kahdeksan prosenttia edellisvuodesta.

Mädätys tuottaa biokaasua minkä lisäksi mädätysjäännöstä ja kompostimultaa voidaan hyödyntää esimerkiksi maanparannusaineena tai viherrakentamisessa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut