Viimeiset kiusaukset -ooppera puhuttelee kuulijoita vahvasti vuosikymmestä toiseen – kaksi esitystä Espoonlahden kirkossa

Pauliina Hyry harjoittelee Espoonlahden kirkon uruilla Viimeiset kiusaukset -oopperaa varten. Oopperan tunnetuin kohta on Paavon virsi. Päivi Tuovinen

Anneli Tuominen-Halomo

Maallikkosaarnaaja Paavo Ruotsalaisen (1777– 1852) elämästä kertova ooppera nähdään Espoonlahden kirkossa helmikuussa. Orkesterin sijaan esitystä säestävät urut ja piano.

Urkurina oopperassa on Leppävaaran seurakunnan kanttori Pauliina Hyry

– Olen luonut kanttorin työn ohella omaa uraa. Ehdotin Lahden kansainväliselle urkuviikolle konserttia, mutta sieltä tarjottiinkin mahdollisuutta osallistua oopperaprojektiin, Hyry kertoo.

Urut soivat koko noin 2,5 tuntia kestävän esityksen ajan.

– Harjoittelussa oli suurempi työ kuin kuvittelin. Välillä ajattelin, että apua, mihin olen ryhtynyt. Työstin teosta vuoden verran lähinnä yksikseni. Koska teoksesta oli käytössä vain käsinkirjoitettu pianopartituuri, jouduimme pianistin kanssa jakamaan orkesteriosuuden pianolle ja uruille itsenäisesti. Koko ryhmä harjoitteli ennen Lahden esitystä yhdessä vain viisi päivää.

Pauliina Hyry harjoittelee Espoonlahden kirkon uruilla Viimeiset kiusaukset -oopperaa varten. Oopperan tunnetuin kohta on Paavon virsi. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kirkkomusiikissa urkuri on vahvemmassa roolissa, mutta nyt laulajat kantavat pääroolin. Pauliina Hyryn mielestä on virkistävää olla tekemässä jotain erilaista.

– Olen tosi tyytyväinen, että olen uskaltautunut ylittämään omia rajoja niin ammatillisesti, henkisesti kuin fyysisestikin. Itseluottamus on kasvanut valtavasti ja olen alkanut kuunnella musiikkia eri tavalla.

– Melkein kaikkein eniten jännitin soittamista fyysisenä suorituksena. Ystäväni sanoi, että ajattele soittavasi ensin yhden konsertin ja sitten heti perään toisen.

Ennen projektiin ryhtymistään Pauliina Hyry ei ollut kuullut Viimeiset kiusaukset -oopperaa kokonaisuutena. Oopperan maailma oli hänelle kuitenkin jollain lailla tuttu, koska hänen edesmennyt veljensä Heikki Toivanen teki oopperalaulajan uran Saksassa.

– Isä oli kanttori, mutta hän aloitti uransa oopperan kuorossa. Isän ja äidin ensitapaaminenkin oli Helsingin Kansallisoopperassa, Pauliina Hyry mainitsee.

– Oopperaprojektin kautta tutustuin laulajiin ja muihin ihmisiin, jotka kuuluivat oopperalaulajaveljeni elämään ja sain kuulla paljon hänestä. Se oli koskettavaa ja merkityksellistä. Ehkä minulla oli joku aavistus tästä, että näin sen piti mennä.

Pauliina Hyryn mielestä Viimeiset kiusaukset on monitasoinen kertomus. Hänen on helppo samaistua sekä Paavo Ruotsalaiseen että tämän vaimoon Riittaan, koska hän itsekin on ison perheen äiti ja hänellä on myös ura, kutsumus ja missio.

Viimeiset kiusaukset on ooppera, jonka sanoma vetoaa suomalaisiin. Kuva: Lahden Kansainvälinen Urkuviikko Lahden Kansainvälinen Urkuviikko

Viimeiset kiusaukset on esitetty satoja kertoja ympäri Suomea ja sitä on esitetty myös ulkomailla, muun muassa New Yorkin Metropolitanissa.

– Tämä oopperaohjaus on suunniteltu nimenomaan kirkoissa esitettäväksi, koska orkesterin sijaan säestyksestä vastaavat urkuri ja pianisti. Lisäksi ooppera on suunnitteltu kiertäväksi ja myöhemmin tänä vuonna se kuullaan Kerimäellä, oopperan tuottaja, ohjaaja ja Juhanan roolin laulava Jukka Saarman kertoo.

Saarman kertoo ohjanneensa oopperasta version, jonka Paavo on normaali suomalainen mies, jolle viinakin maistuu.

– Haluan, että yleisö pystyy samaistumaan Paavoon, Saarman perustelee.

Paavon roolin laulaa Juha Pikkarainen, ja se on tuonut teokseen omat vivahteensa.

– Juha Pikkarainen on alkuperäiseltä koulutukseltaan näyttelijä, mutta nykyään hän laulaa sekä kansallisoopperassa että Oslon kansallisoopperassa.

Viimeiset kiusaukset ohjaa Jukka Saarman, joka laulaa Juhanan roolin. Opperalaulaja Sirkka Parviainen esittää Paavo Ruotsalaisen vaimon Riitan roolin. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Saarmanin mielestä Viimeiset kiusaukset -oopperan sanoma on säilynyt kirkkaana. Se tuo hyvin esille sen, mitä ihminen kaipaa henkisellä puolella.

– Olen ohjannut oopperan niin, että se on ikään kuin uni, jossa Paavon sukulaiset tulevat häntä kiusaamaan.

Paavon vaimon, Riitan roolin laulava Sirkka Parviainen kuvaa Riittaa vahvaksi, rohkeaksi ja monessa liemessä keitetyksi suomalaiseksi naiseksi.

– Hänen elämänsä väriskaala oli hyvin laaja, johon kuuluu lasten syntymä, vaikeudet ja hyvätkin hetket perheen kanssa. Paavo oli aatteen mies. Kaikkine heikkouksineenkin hän oli mies, jolla oli selkärankaa. Riitta kantoi vahvan miehen taustalla vastuuta, mutta toisaalta hän oli vaatimaton ihminen.

Vaikka ooppera on esitetty jo Lahdessa, Sirkka Parviainen sanoo esityksen nostavan paineita.

– Työmoraalini ei salli läpilaulamista. Oopperassa on rytmisesti vaikeaa musiikkia ja haluan käydä kaiken uudelleen tarkasti läpi. Yleisölle pitää aina antaa parastaan.

Pauliina Hyry joutuu soittamaan selin johtajaan ja esiintyjiin. Hän seuraa tapahtumia peilin kautta. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Ooppera

Viimeiset kiusaukset -esitykset Espoonlahden kirkossa pe 7.2. kello 19 ja la 8.2. kello 15.00

Oopperan on säveltänyt Joonas Kokkonen ja se kantaesitettiin vuonna 1975.

Libreton on kirjoittanut Lauri Kokkonen ja se pohjautuu hänen samannimiseen näytelmäänsä.

Rooleissa Juha Pikkarainen (Paavo Ruotsalainen) Sirkka Parviainen (Riitta), Raimo Laukka

(Seppä Högman) ja Jukka Saarman (Juhana).

Muut roolit Aki Alamikkotervo, Kristian Lindroos, Jaakko Hietikko, Leena Kanninen, Aurora Ikävalko, Pilvi Äikäs, Marja Jäppinen ja Silvia Lempinen.

Kapellimestari Esa Heikkilä, urut Pauliina Hyry ja piano Tero Valtonen. Lahden Bach-kuoro, johtajana Jori Männistö.

Liput Lippu.fi, hintaan 35,50 / 33 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 2. Veneilijä, älä hämmästy tätä lentävää vekotinta – Porkkalassa testataan miehittämätöntä kopteria
 3. Espoossa todettu 909 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kahdeksan uutta tapausta
 4. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
 5. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
 6. Viikonloppuna EPS Kakkosessa kotikentillään Espoonlahdessa
 7. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 8. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 9. STT: Keskustan espoolaisvaltuutetusta valtiovarainministeri Matti Vanhasen erityisavustaja
 10. Ulkoilijoille avautuu taas silta Linlon ulkoilualueelle
 11. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 12. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 13. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 14. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 15. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
 2. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 3. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
 4. Espoossa todettu 909 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kahdeksan uutta tapausta
 5. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 6. Suurpellon ammuskelun uhri kuoli vammoihinsa – poliisi epäilee kahta miestä murhasta
 7. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 8. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 9. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 10. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 11. Puukolla uhannut naamiomies ryösti Bembölen Shellin varhain aamulla – kaksi kiinni varastetun auton luona
 12. Ulkoilijoille avautuu taas silta Linlon ulkoilualueelle
 13. Veneilijä, älä hämmästy tätä lentävää vekotinta – Porkkalassa testataan miehittämätöntä kopteria
 14. Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö
 15. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.