Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australian jättipalot herättivät suomalaisten auttamishalun: nyt ommellaan kangaspusseja kengurunpoikasille ja hansikkaita koaloille

Eri puolilla Suomea on levinnyt auttamishalu suurpalon tavoin.

Lemiläinen Mira Hämäläinen perusti alkuviikolla Suomen käsityöläiset Australian eläimien avuksi -Facebook-ryhmän.

Keravalainen Minna Miettinen luki ryhmästä ja päätti pikimmiten järjestää paikallisen tapahtuman.

Lauantaina kymmenkunta auttamishaluista naista kokoontui ompelukoneiden ja kierrätyskankaiden äärellä.

Australian suurpaloista levinneet uutiset ovat olleet pysäyttäviä.

Liekkien tuhoama alue on kuusi kertaa Uudenmaan maakunnan kokoinen. Syyskuusta lähtien roihunneissa paloissa on menehtynyt yli 20 ihmistä ja tuhoutunut 2 500 asuintaloa.

Eläinten kärsimykset ovat omaa luokkaansa. WWF Australia arvioi, että jopa 1,25 miljardia eläintä on kuollut paloissa. Joukossa on esimerkiksi lepakoita, koalia, kenguruita, vallabeja ja opossumeja.

Mari Mykkänen ja Jaana Alatalo muodostivat ompelutalkoissa pussukoiden vuorikankaita leikkaavan tiimin.

– Vähilläkin käsityötaidoilla pääsee auttamaan, he naurahtivat.

Molemmilla on serkkujensa kautta yhteyksiä Australiaan. Puheluissa ja somepäivityksissä on käynyt selville, että luonnon ja eläinten kohtalo on surullisin.

– Sukulaisilla ei ole mitään hätää, vaikka savu vaikuttaakin arkeen. Barbeque-illanvietot on joksikin aikaa tauolla, Mykkänen sanoo.

Alatalolle paloalueet ovat useilta Australian-matkoilta tuttuja.

– Menee vuosikymmeniä, että luonto korjaa palon jäljet, hän pahoittelee.

Eri puolilla Suomea on viikon aikana ommeltu muun muassa kangaspusseja kengurunpoikasille ja hansikkaita palovammoja saaneille koaloille.

Yksityiskohtaiset ohjeet kaavoineen on saatu Australiasta. Siellä toivotaan, että valmistuksessa käytetään kierrätysmateriaalia ja luonnonkuituja.

– Me keskitymme Keravalla pieniin kengurun- ja koalanpoikasten pussukoihin. Netistä löytyy ohjeita ja kaavoja, joiden avulla voi tehdä omin päin, Minna Miettinen kertoo.

Ompeluaikaa on tammikuun loppupuolelle saakka.

– Valmiit työt voi tuoda Hilpeään KahviKissaan, josta toimitan ne Helsingissä olevaan keräyspisteeseen. Järjestän kahvilassa talkoita lähiaikoina. Ajankohdat kerrotaan yrityksen Facebookissa, kahvilan yrittäjä Minna Miettinen kertoo.

Lisätietoja Facebookissa: Suomen käsityöläiset Australian eläimien avuksi