Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Huumeiden käytöstä tullut yhä tutumpi ilmiö, käyttöhuoneetkin saavat hyväksyntää

Yli kolmasosalle suomalaisista on joskus tarjottu huumeita käytettäväksi tai ostettavaksi.

Yli puolet alle 35-vuotiaista myös tuntee henkilökohtaisesti jonkun huumeiden käyttäjän, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.

Tuorein huumekysely on tehty 2018.

– Huumeet ovat tulleet entistä tutummaksi ilmiöksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Yhä useammalla on henkilökohtaista kosketuspintaa huumeiden käyttöön joko oman tai tuntemiensa ihmisten kokemusten kautta, kertoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:n tiedotteessa.

Huumekyselyn mukaan suomalaisten pelko joutua väkivallan kohteeksi muiden ihmisten huumeiden käytön vuoksi on vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi.

Vuoden 2018 kyselyssä 19 prosenttia vastaajista pelkäsi joutuvansa väkivallan kohteeksi muiden ihmisten huumeiden käytön vuoksi, kun vuosituhannen alussa niin koki peräti 40 prosenttia vastaajista.

Hakkaraisen mukaan se, että huumeiden käyttö on aiempaa tutumpi ilmiö, on todennäköisesti vaikuttanut myös huumeiden käyttäjiin liittyviin pelkoihin.

Suurin osa vastaajista hyväksyy vakiintuneet huumehaittoja vähentävät toimet, kuten huumeiden käyttäjille tarkoitetut terveysneuvontapisteet ja korvaavien lääkkeiden käytön opioidiriippuvaisten hoidossa.

Uudempiin huumehaittoja vähentäviin toimiin, kuten huumeiden käyttöhuoneisiin, suhtaudutaan hieman varauksellisemmin. Kuitenkin noin puolet suomalaisista pitää niitä täysin tai osittain hyväksyttävänä.

– Suomalaisilla näyttää olevan valmiutta hyväksyä myös uusia toimenpiteitä huumehaittojen vähentämiseksi, Hakkarainen toteaa.

Huumeiden kokeilu ja käyttö ovat jatkuvasti yleistyneet ja esimerkiksi yhä suurempi osa kannabista kokeilleista on jatkanut sen käyttöä. Kehitys näkyy varsinkin 25–34 -vuotiailla nuorilla aikuisilla ja erityisesti ikäryhmän naisilla.

Naisilla huumeiden kokeilu ja käyttö on kuitenkin edelleen harvinaisempaa kuin miehillä.

Vuosina 2010–2018 huumeiden aiheuttamat terveysongelmat nousivat 25–34 -vuotiaiden ikäryhmässä kahdesta prosentista viiteen prosenttiin.

THL:n kyselyyn vastasi 3 229 iältään 15–69-vuotiasta suomalaista.