Espooseen saadaan lisää tekojäitä – liikuntajohtaja haaveilee jäästä kauppakeskuksen yhteydessä Manhattanin tyyliin

Samuel Strömberg ja Kim Räikkönen käyvät yleensä kaksi kertaa viikossa Tapionkentän kaukalossa, jossa mailat ovat sallittuja. Sirpa Repo

Sirpa Repo

Liikuntajohtaja Martti Merra katselee jo kauemmas tulevaisuuteen.

Hän haaveilee kauppakeskuksen yhteyteen rakentuvasta tekojäästä. Hän tuumii, kuinka hienoa olisi, jos Espoossa olisi tekojää siellä, missä väki muutenkin liikkuu.

– Satsaamme tekojäihin, koska luonnonjääkenttiä on pystytty jäädyttämään entistä vähemmän. Uusia tekojäitä tehdään vuosittain. Muutamien vuosien päästä niitä on kasassa jo 12, Merra laskeskelee.

Kun alueellinen kattavuus on saavutettu, sen jälkeen mietitään uusia erilaisia paikkoja tekojäille. New Yorkissa keskellä Manhattania oleva Rockefeller Centerin tekojää on tehnyt Merraan vaikutuksen.

– Miten esimerkiksi ulos Sellon ylätasanteelle mallaisi pieni tekojää, liikuntajohtaja pohdiskelee.

Hän myöntää, ettei asiasta ole vielä edes keskusteltu kenenkään kanssa. Merra kuitenkin jatkaa, että asiaa sietäisi miettiä ja selvitellä.

Tällä hetkellä Espoossa on käytössä kuusi tekojäätä. Niistä kaksi on urheilupuistoissa Keski-Espoossa ja Leppävaarassa.

Espoonlahden urheilupuistossa oli jo tekojää, mutta tänä talvena sitä ei ole enää ollut.

– Siellä rakennetaan nyt isoa tekojäätä, jonka piti valmistua talven jossain vaiheessa. Alue on kuitenkin vielä työmaana. Ensi viikolla on työmaakokous, jolloin selviää, saadaanko osa kentästä auki tälle talvelle, liikuntapalvelupäällikkö Jarmo Ikävalko selvittää.

Hän sanoo, että jos on suinkin mahdollista, puolikas alueesta jäädytetään mahdollisimman pian. Se olisi luistelualue, jossa mailat eivät olisi sallittuja.

– Tämän vuoden lopulla saadaan käyttöön koko pesäpallokentän kokoinen luistelualue. Silloin Espoonlahdessa voisi olla sekä kaukalo että mailaton luistelualue.

Tekojään vierelle on tehty paalutuksia tulevaa huoltorakennusta varten. Sen pitäisi valmistua loppuvuonna.

Laaksolahden urheilupuiston vuosia käyttökiellossa olleen jäähallin purkutyöt saadaan loppuun tammikuun aikana. Matala osa, jossa on muun muassa kuntosali, säilyy paikoillaan.

Myös Jääurheilun Tuen harjoitushallissa toiminta jatkuu entiseen malliin.

– Laaksolahteen saamme puretun osan tilalle kaukalon kokoisen tekojään ensi talveksi. Se on meillä tekojäiden tärkeysjärjestyksessä ykkösenä, Ikävalko sanoo.

Matinkylän urheilupuistossakin on ollut tekojää.

Sen poistuminen liittyy Matinkylän jäähallin purkamiseen ja jääurheilukeskuksen rakentamiseen. Tekojää oli tenniskenttien kohdalla, mutta alue tarvittiin väistötilaksi, kun halli purettiin.

Kun muun muassa kolme kenttää sisällään pitävä jääurheilukeskus valmistuu kesällä 2021, saadaan Matinkylään taas tekojää.

– Se ei tule yleisurheilukentän keskelle, koska siellä on lämmitettävä tekonurmi jalkapalloilijoita varten. Loppuvuodesta 2021 tekojää otetaan käyttöön harjoitushallin viereisellä tekonurmella.

Ikävalkon mukaan Puolarmaarissa on tehty alustavia maanrakennustöitä, jotta sinne saadaan tekojää.

– Se on kuitenkin kahden vuoden projekti. Siellä ehkä päästään luistelemaan vuoden 2021 lopulla.

Luonnonjääkenttiä on Espoossa periaatteessa runsaasti. Viime vuoden loppupuolella ei päästy jäädyttämään niistä ainuttakaan eikä alkuvuosikaan paljoa lupaa.

– Kun saamme lisää tekojäitä, lähellä olevien luonnonjääkenttien jäädytystä vähennetään, vaikka säätila mahdollistaisi niiden jäädyttämisen.

Jos koulun kentällä on tekonurmi, jossa on täyteaineena kumirouhe tai vastaava, ei kentälle tehdä jäätä. Se vaatisi alkujäädytyksen letkulla ja siihen työntekijän.

Espoon jäät

Keski-Espoon urheilupuisto Kylävainiontie 18.

Juvanpuisto, Juvanpuiston koulu, Juvanpuro 2.

Leppävaaran urheilupuisto Veräjäpellonkatu 17.

Säterinniityn lähiliikuntapaikka, Säterinpuistontie 5.

Tapionkenttä, Kaupinkalliontie 7.

Tapiolan Jääpuutarha, Kirkkopolku.

Tekeillä Espoonlahti, joka saatetaan avata osittain tämän talven aikana.

Laaksolahden urheilupuisto käyttöön loppuvuodesta, Lähdepurontie 1.

Matinkylän urheilupuisto, valmistuu loppuvuodesta 2021, Matinkartanontie 9-11.

Suunnitteilla Puolarmaari.

Ulkoliikunta.fi -sivustolta voi tarkistaa tekojäiden ja luonnonjääkenttien kunnon ja sijainnin.

Jäähalleissa maksuttomia vuoroja.

Vuorot jatkuvat huhtikuun loppupuolella saakka.

Vuorot näkyvät kaupungin liikuntapalveluiden sivuilla kohdassa liikunta- ja ulkoilupaikat –> jäähallit, yleisöluistelua. Samassa paikassa ovat linkit käyttövuorokalentereihin, joissa näkyvät säännöllisten vuorojen peruutukset.

Osa vuoroista mailallisia ja osa mailattomia.

Senioreille omia vuoroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.