Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maanpuolustusjärjestö tyrmää huippu-urheilijoiden "hoidan armeijan rahalla" -ajatuksen

Reserviläisliitto tyrmää ajatukset siitä, että huippu-urheilijat pitäisi vapauttaa asepalveluksesta. Liiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola muistuttaa tiedotteessa, että asepalveluksen suorittaminen on lakisääteinen velvollisuus.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että monelta NHL:ssä jääkiekkoa pelaavalta nuorelta suomalaiselta on asevelvollisuus suorittamatta. Heitä ovat muun muassa Sebastian Aho, Mikko Rantanen, Patrik Laine ja Aleksander Barkov

Asian taustalla on apulaisoikeusasiamiehen muutaman vuoden takainen linjaus, joka lopetti huippu-urheilijoiden erivapaudet armeijassa. Puheenjohtaja Pohjola muistuttaa kansalaisten tasavertaisuusperiaatteesta.

– Kaikkia kansalaisia koskeva velvollisuus puolustaa maata on kirjattu perustuslakiin. Lisäksi asevelvollisuuslaissa säädetään, että jokainen miespuolinen Suomen kansalainen on asevelvollinen sen vuoden alusta, jona hän täyttää 18 vuotta, sen vuoden loppuun, jona hän täyttää 60 vuotta, Pohjola kertoo tiedotteessa.

– Apulaisoikeusasiamiehen vuonna 2015 tekemä linjaus oli suomalaisen oikeustajun ja tasavertaisuusperiaatteen mukainen. On vaikea ymmärtää logiikkaa, jonka mukaan asepalveluksesta vapautettaisiin tai sen suorittamista merkittävästi helpotettaisiin esimerkiksi urheilusaavutusten perusteella tai siksi koska henkilö lahjottaisi rahaa puolustustarvikehankintoihin, Pohjola jatkaa.

IS:n uutisen mukaan NHL-pelaaja Erik Haulan isä, jääkiekkoagentti Tomi Haula ehdotti armeijan urheilujoukoille, että ammattikiekkoilijat kuittaisivat varusmiespalveluksen rahalla.

– Ehdotin, että pojat voisivat ostaa 50 000 eurolla rynnäkkökiväärejä. Jos pelaajat eivät mene armeijaan, se ei tarkoita sitä, etteivät he olisi isänmaallisia, Haula kertoo IS:n uutisessa.

Haula käyttää esimerkkinä poikaansa, joka ei ole asunut 10 vuoteen Suomessa eikä ole vielä armeijaa käynyt.

– Jos pelaa NHL:n pudotuspeleissä kesäkuun loppuun ja syyskuussa pitäisi olla taas harjoitusleirillä, armeijan käyminen välissä on äärettömän vaikeaa.

Reserviläisliitto tarjoaa ratkaisuksi sitä, että huippu-urheilijat suorittavat asepalveluksensa mahdollisimman nuorina. Lisäksi kannattaa sopia Puolustusvoimien kanssa palvelukseen liittyvistä, käytännön järjestelyistä, joissa voidaan edelleen joustaa.

– Nuorten huippu-urheilijoiden ja muiden uraa rakentavien kannattaa suorittaa asepalvelus mahdollisimman nuorina alta pois. Näinhän ovat aikanaan tehneet muun muassa kaikki suomalaiset F1-maailmanmestarit heidän urheilu-uransa siitä merkittävästi kärsimättä, muistuttaa Pohjola.