Kuvat Finnaan kaikkien iloksi – harrastajat valokuvaavat espoolaista elämänmenoa ja muutosta

Soukan Puotitaloa puretaan metroaseman tieltä. Espoon kaupunginmuseon perustaman Kuvakamut-ryhmä on harrastajavalokuvaajien vapaaehtoisryhmä, joka kuvaa muuttuvaa kaupunkia. Kaarina Manninen/Espoon kaupunginmuseo

Anneli Tuominen-Halomo

Kuvakamut alkavat tallentaa kameroillaan muuttuvaa Espoota. Kuvakamut on KAMU Espoon kaupunginmuseon vapaaehtoinen valokuvaajaporukka, joka dokumentoi nyky-Espoota kaupunginmuseon kokoelmiin. Kuvat julkaistaan Finna.fi -portaalissa.

– Päädyimme tällaiseen ratkaisuun, koska Espoon kaupunginmuseolla ei ole omaa valokuvaajaa. Nyky-Espoon kuvaaminen on sen vuoksi jäänyt todella vähäiseksi, intendentti Leena Sipponen sanoo.

Soukan kamerakerho kävi tutustumassa museon kuvakokoelmaan ja siinä yhteydessä syntyi idea yhteistyöstä. Soukan kamerakerholaisista koottu pilottiryhmä kuvasi Espoota viime kesänä. Ryhmään kuuluivat Tarja Kaltiomaa, Kaarina Manninen ja Markku Ylilammi

– Kerroin, mitä kaupunginmuseon kokoelmaan tarvitaan ja pyysin heitä etsimään kuvia omista valokuvistaan muuttuvan Espoon näkökulmasta ja kuvaamaan lisää.

– On tosi tärkeää, että harrastajat havainnoivat omaa asuinympäristöään, Leena Sipponen painottaa.

Viime vuosisadan alussa valokuvaaja Signe Brander tallensi muuttuvaa Helsinkiä ja Helsingin kaupunginmuseossaon nyt hieno kokoelma kuvia. Helsinkiä on senkin jälkeen kuvattu määrätietoisesti.

– Espoossa lähtökohta on ollut erilainen, koska Espoon kaupunginmuseo on saanut alkunsa Esbo Hembygdsföreningin keräämistä esineistä. Silloin ei ajateltu, että valokuvaamiseen olisi tarvetta.

Espoon kaupunginmuseolle tarjotaan yleensä vanhoja valokuvia.

– Ihmiset eivät miellä, että museolle voisi tarjota myös digikuvia. Museo on kiinnostunut kaikesta Espooseen liittyvästä tiedosta.

Digikuvaus löi itsensä läpi 2000-luvun taitteessa. Sitä ennen otetut digikuvat ovat niin pieniä tiedostoja, että ne eivät ole painokelpoisia.

– Emme kuitenkaan voi ottaa 10 000 valokuvaa kovalevyltä, vaan kuvaajan pitää poimia sieltä kiinnostavimmat kuvat. Toisaalta koskaan ei tiedä, mikä kuva on jonkun mielestä aarre. Se ei haittaa, vaikka kuvan sommittelu olisi vähän puutteellinen, Sipponen huomauttaa.

Yli 50 vuotta vanhoja kuvia voi julkaista vapaasti. Kun museo ottaa kuvan kokoelmiinsa, tiedossa pitää olla muun muassa se, mitä tai ketä kuvassa on. Myös tekijänoikeuden pitää olla kunnossa.

Huomenna 9. tammikuuta on Kuvakamujen ensimmäinen tapaaminen. Listalla on tällä hetkellä toistakymmentä nimeä ja se on Sipposen mukaan hyvä alku. Ryhmään kuuluvilla on jo tuhansia ja taas tuhansia kuvia, joten he ovat tehneet esivalintaa ennen kuin kuvien tallennus alkaa.

– Luetteloimme kuvat yhdessä tietokantaan ja laadimme niihin asiasanoja. Ajatuksena on, että ryhmä kokoontuu noin kolme kertaa vuodessa. Ryhmäläiset voivat saada kuvaustehtäviä seuraavaa kertaa varten.

Espoon kaupunginmuseolla oli jutuntekohetkellä Finnassa 6 263 kuvaa ja määrä kasvaa koko ajan.

Tapiolaa on kuvattu paljon, ja Asuntosäätiön kuvakokoelma on talletettu kaupunginmuseoon. Kokoelman digitointi on Sipposella työn alla.

– Vähän kuvattuja alueita ovat Pohjois-Espoon seudut ja uudet asuinalueet, kuten Nöykkiö.

Espoo Finnassa

Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville.

Espoo-aiheisia kuvia on osoitteessa ekm.finna.fi

Sivulla on myös Kuvakamut-logo, jonka kautta löytyy pilottihankkeen aikana kuvattuja ja tallennettuja valokuvia.

Finna.fi:ssä on myös Espoon saaristo-aineistoa, Länsimetro-kuvia, Espoon kadonneita kartanoita, Espoo sisällissodassa 1918, Kauklahden lasin tuotantoa ja Esbo hembygdsföreningin kokoelma, jonka työryhmä on koonnut espoolaisista kotialbumeista. Kuvat kertovat espoolaiseste elämästä 1800-luvulta näihin päiviin.

Kuvakamu-toiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osoitteella leena.sipponen@espoo.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 2. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 3. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 4. Espoolaisen Markuksen, 26, elämäntarina kosketti – saa elämänsä ensimmäisen työpaikan lakutehtaalla ja omistusasunnon
 5. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 6. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 7. Moottoripyöräilijä kuoli Espoossa kolarissa henkilöauton kanssa
 8. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 9. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 10. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 11. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 12. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 13. Tapiolan kahluualtaan kausi vetelee viimeisiään – allasta aletaan tyhjentää jo maanantaina
 14. Kiekko-Espooseen myös kanadalaisväriä – konkarisentteri on tuttu liigasta ja KHL:stä
 15. Espoo kertoo maanantaina kasvomaskien jakelusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.