Kuvat: Stadin omituisin museo esittelee paranormaalia tekniikkaa – Kaapelitalo osti lääketehtaan Vallilasta

Kokeellisen elektroniikan seuran Tomi Flinck esittelee Paranormaalin tekniikan museon laitteita. - Tämä on aavedetektori, aaveiden ilmaisin, hän kertoo. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Kaksi täkyä kutsuu sisään Orionin vanhaan pääkonttoriin ja lääketehtaaseen: Vallilan panimon ja Paranormaalin tekniikan museon mainosständit.

Historiallisen mallin mukaan rakennettu aikakone Paranormaalin tekniikan museosta. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Yliluonnollisen tekniikan museo osoittautuu vajaan kahden neliön komeroksi, josta löytyy aikakone, kummitusdetektori ja toiveidenvahvistin – muun muassa.

Vaikka museo lienee tehty pilke silmäkulmassa, laitteet jäljittelevät aidosti eri aikakausien teknisiä pyrkimyksiä tunnistaa luonnollisen rajat ylittäviä ilmiöitä.

– Yhtään aavetta emme ole näillä laitteilla vielä havainneet, esittelijä Tomi Flinck raportoi.

Tällä erää tammikuun 17. päivään asti auki olevaa näyttelyä ylläpitää viereiseen huoneistoon majoittunut Kokeellisen elektroniikan seura, joka kertoo olevansa "elektroniikkaromun luovaan väärinkäyttöön keskittynyt ryhmä".

Tuomas Lemola ja Kai Huotari levähtävät Kokeellisen elektroniikan seuran tiloissa. Seuran aktiivit ovat keränneet käytöstä poistettua elektroniikkaa ja asiaan kuuluvaa rekvisiittaa roskalavoilta ja tyhjennysmyynneistä. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Vanhassatehtaassa on 250 lähinnä kulttuurin ja taidealan vuokralaista: taiteilijoita, valokuvaajia, arkkitehtejä ja aloittelevia tietotekniikkayrityksiä.

– Sekä huuliharppujen korjaaja ja Orionin entisten työntekijöiden bändi, täydentää Nilsiänkatu 10:n isännöitsijä Tuomas Lemola

Olemme tutustumassa taloon, koska se on juuri siirtynyt Kaapelitehtaan ja Suvilahden kulttuurikeskuksia pyörittävän Kiinteistö Oy Kaapelitalon omistukseen. Kaapelitalon omistaa Helsingin kaupunki.

– Uusi omistaja on meille mieleen, sillä olemme koko ajan mieltäneet itsemme Vallilan kaapelitehtaaksi, Lemola sanoo.

Niin Nilsiänkatu 10:n kuin Kaapelitalon tavoitteena on ollut vuokrata kulttuurialan toimijoille ja vastaaville tiloja "niin halvalla kuin mahdollista".

– Robusteja tiloja, joissa tarjoamme vuokralaiselle tiiliseinät, betonilattian ja sähköä seinästä, Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari kiteyttää.

Orionin vanha tehdas on tällä hetkellä täyteen vuokrattu. Lemolan mukaan työhuoneita vapautuu silloin tällöin, varastoja useammin.

Kierrosjatkuu sisäpihan siipeen, jossa oven avaa veneiden verhoiluun erikoistuneen Mauronet Oy:n yrittäjä Jouko Välikoski

– Päätuotteemme on kastumaton ja homehtumaton patja, jossa ilma kiertää, hän kertoo.

Jouko Välikoski rakentaa ja verhoilee Nilsiänkadulla veneiden patjoja. Hän järjestää aiheesta myös kursseja niille, jotka haluavat itse verhoilla veneensä pehmusteet. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Pihalla panimotyöntekijä Veli Byström junailee Vallilan panimon takaovesta sisään jättimäistä pullolavaa.

– 3 000 pulloa, noin 600 kiloa, hän puhisee.

Vallilan Panimo on vuonna 2015 perustettu pienpanimo, jonka oluet kehitetään, keitetään ja pakataan Nilsiänkadulla.

Panimolla on myymälä, josta oluita voi ostaa asiakasystävällisillä aukioloajoilla – keskiviikkoisin ja perjantaisin aina kello 21 asti.

Veli Byström pullottaa oluita Vallilan panimossa. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Orionin vanha tehdas siirtyi Kaapelitalon omistukseen 7,5 miljoonalla eurolla. Tilojen vuokraustoiminta jatkuu entisellään.

– Kiinteistöä tarjottiin meille ja päätimme ostaa sen, sillä rakennus istuu täydellisesti strategiaamme, Huotari kertoo.

Nilsiänkatu 10:n aulaa komistaa vanha mosaiikkityö. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut