Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

30-vuotias isännöitsijä huijasi tekaistuilla laskuilla rahaa 13 asunto-osakeyhtiöltä pk-seudulla – 90 000 euron vahingonkorvaukset

Taloyhtiöiden varoja omaan käyttöönsä siirtänyt isännöitsijä on tuomittu vuoden ja seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

30-vuotias mies työskenteli kahden valtakunnallisesti toimivan isännöintiyrityksen nimiin Hyvinkäältä. Hän vaihtoi työpaikkaa ensimmäisten rikosepäiltyjen tultua ilmi, mutta jatkoi silti epärehellistä toimintaansa.

Mies ehti huijata 13 pääkaupunkiseudulla olevaa asunto-osakeyhtiötä ennen kiinni jäämistään. Hänen maksettavakseen tulee yhteensä yli 90 000 euron vahingonkorvaukset.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen neljään törkeään petokseen, yhdeksään petokseen ja yhteen kavallukseen.

Ensimmäisen työnantajansa palveluksessa mies ehti petkuttaa lähes 80 000 euroa ja toisen työnantajansa palveluksessa runsaat 10 000 euroa.

Kaikissa rötöksissä oli sama kaava: mies kirjoitti taloyhtiölle tekaistun laskun suunnittelu-, remontti- tai asennusfirman nimissä ja ohjasi maksun omalle pankkitililleen tai vaimonsa pankkitilille.

Tekaisemansa laskut mies toimitti työnantajayrityksensä skannausosastolle, joka lähetti ne edelleen miehen itsensä hyväksyttäviksi. Talousosasto maksoi laskut taloyhtiöiden tileiltä automaattisesti miehen hyväksynnän perusteella.

Pienimmät väärät laskut olivat runsaan tuhannen euron arvoisia, suurin oli yli 20 000 euroa.

Rikokset tapahtuivat toissa vuonna helmi-marraskuussa. Rikosepäilyt heräsivät miehen ensimmäisen työnantajayrityksen sisäisessä tarkastuksessa.

Yhdessä tapauksessa pankki pysäytti rahojen siirron. Miehen mielestä tässä tapauksessa vahinkoa ei syntynyt, mutta oikeus totesi rikoksen joka tapauksessa tapahtuneen.

Mies kertoi oikeudelle olleensa rahapulassa peliongelmansa takia. Oikeus katsoi, että mies oli kuitenkin ymmärtänyt olevansa vastuussa tekemisistään.

Mies ei ollut hakenut hoitoa ongelmaansa eikä hän oikeuden arvion mukaan myöskään ollut yrittänyt lieventää tekojensa seurauksia.

Oikeus näki miehen tavoitelleen huomattavaa taloudellista hyötyä ja että hän oli käyttänyt hyväkseen asemansa suomaa erityistä luottamusta. Miehellä ei itsellään ollut suoraa mahdollisuutta käyttää taloyhtiöiden tilejä ja maksaa niiden laskuja.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Hyvinkään kanslia antoi päätöksensä tapauksesta torstaina. Päätös ei ole lainvoimainen, siihen on mahdollista hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.

Käräjäoikeus joutui puntaroimaan petosten törkeysasteita, koska selkeää rahasummiin perustuvaa arviointiasteikkoa ei ole olemassa.