Lavalla ilman käsikirjoitusta – Ernest Lawson ja Roope Salminen improvisoivat Tapiolassa

Näyttelijäkaksikko Ernest Lawsonilla ja Roope Salmisella on jo vuosien kokemus yhteisestä improilusta. Lavalle nouseminen on aina yhtä jännittävää. Ohjelmakauppa

Anneli Tuominen-Halomo

Putous-viihdeohjelmasta koko kansalle tutuksi tullut Ernest Lawson viihdyttää katsojia kotikaupungissaan Espoossa yhdessä Roope Salmisen kanssa tammikuussa.

Luvassa on ei enempää eikä vähempää kuin Suomen Hauskinta Improa.

Lawsonilla ja Salmisella on takanaan jo yli tuhat yhteistä esiintymistä. Miehet tapasivat harrastajateatterissa, kun Lawson kiinnostui näyttelemistä ja Salminen ohjasi ryhmää. Lawsonin harrastus muuttui työksi.

Parasta improvisaatioteatterissa on Ernest Lawsonin mukaan vaaran tunne tai paremminkin se, kun vaaran tunne muuttuu onnistumisen tunteeksi.

– Se on ihan järjestön idea mennä lavalle ilman käsikirjoitusta ja ilman roolihahmoja, Ernest Lawson huokaa.

– Olen monta kertaa ihmetellyt, miksi me teemme näin. Epäonnistumisen mahdollisuus on aina läsnä.

Ilta koostuu lyhyistä kohtauksista, sketseistä ja musiikkinumeroista, joihin pyydetään aiheita, tapahtumapaikkoja, henkilöitä ja muita määreitä yleisöltä läpi illan.

Yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa esityksen kulkuun, mutta katsojaa ei oteta silmätikuksi tai raahata lavalle väkisin. Yleisö on turvassa ja esiintyjät pulassa.

Lawsonin mukaan improvisaatio on vuosien jälkeenkin koukuttavaa. Yleisön antamien aiheiden kirjo on melkoinen, mutta viime keväänä Juha Sipilän hallituksen toimet ja sote-uudistus nousivat esiin useamman kerran. Myös brexitistä on väännetty vitsi jos toinenkin.

– Espoossa yleisö halusi, että teemme sote-uudistuksesta virren ja Rovaniemellä käsittelimme samaa aihetta reggae-biisin muodossa, Ernest Lawson kuvailee tilanteita.

Klassikkoaiheitakin toki on, mutta Lawson ja Salminen haluavat, että tulokulma on aina erilainen.

Vuosien kokemus komedian tekemisestä antaa lavalla turvaa, samoin teatterin tekemisen perussääntöjen hallitseminen. Tarinassa pitää olla alku, keskikohta ja loppu.

Lawson muistuttaa, että improvisaatioteatterissa yleissivistykselle on käyttöä. Tekijöiden on myös pysyttävä jatkuvasti ajan hermolla ja siksi he seuraavat tiiviisti uutisia ja juoruja.

– Uutiset vaihtuvat joka viikko ja eri tyypit töppäilevät tai menevät naimisiin tai eroavat.

– Stand upissa esiintyjä on lavalla ihan yksin kertomassa käsikirjoitettuja vitsejä. Improvisaatioteatterissa on onneksi kaveri vierellä, Ernst Lawson huokaa.

– Jos oma pääni tyhjenee, Roope jatkaa samalla sekunnilla. Tai päinvastoin. Toinen tietää suunnilleen kulmakarvojen asennosta, milloin pitää jatkaa tarinaa.

Keikkaillessaan ympäri Suomea Lawson ja Salminen ottavat mahdollisuuksien mukaan huomioon paikalliset asiat. Jos kaupunkiin on avattu uusi uimahalli, he tekevät aiheesta omanlaisensa tarinan.

– Haluamme tarjota mahdollisimman monipuolista ohjelmistoa. Koska improteatteria ei täällä juurikaan ole nähty, oli aika ottaa sitä ohjelmistoon. Varmasti jatketaan improklubia myös tulevaisuudessa, tuottaja Jaakko Teittinen sanoo.

Kevätkausi alka Louhiklubilla 17. tammikuuta Pimeys & Intiaanikesä -keikalla.

Elämäni laulut -klubin konserttipäivät ovat 14.3. ja 3.4.

Korjattu 10.1. Elämäni laulut -konserttipäivien ajankohta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 2. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 3. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 4. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 5. Espoolaisen Markuksen, 26, elämäntarina kosketti – saa elämänsä ensimmäisen työpaikan lakutehtaalla ja omistusasunnon
 6. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 7. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 8. Moottoripyöräilijä kuoli Espoossa kolarissa henkilöauton kanssa
 9. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 10. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 11. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 12. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 13. Tapiolan kahluualtaan kausi vetelee viimeisiään – allasta aletaan tyhjentää jo maanantaina
 14. Kiekko-Espooseen myös kanadalaisväriä – konkarisentteri on tuttu liigasta ja KHL:stä
 15. Espoo kertoo maanantaina kasvomaskien jakelusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.