Toiveena tuuheat ripset– Markkinoilla on erilaisia ripsiä kasvattavia aineita, mutta ovatko ne kaikki turvallisia?

Ripsienhoitoaineita ja -seerumeita sivellään aivan ripsen tyveen, mieluummin ripsien kuin silmäluomien puolelle. katja Juurikko

toimitus

Kauniit ripset avaavat katsetta ja piristävät ilmettä. Mutta entä jos omat ripset ovat mitättömät töpöt, joihin maskaran harjaaminen on vaikeaa?

Elleivät tekoripset kiinnosta, Suomen markkinoilla on myös ripsille tarkoitettuja hoitoaineita ja seerumeita. Ripsiseerumien lista on pitkä ja nimet kuvaavia: on Nanolashia, Lilashia, Quickmaxia, Revitalashia, Extra Long Lashesia, Rapidlashia ja Lashfoodia.

Tuotteiden kerrotaan vahvistavan ja hoitavan käyttäjän omia ripsiä. Joidenkin tuotteiden sanotaan kiihdyttävän ripsien kasvua. Osassa ainesosat on eritelty tarkasti, toisissa puhutaan yleisemmin muun muassa proteiineista, itämaisista lääkeyrteistä ja manteliuutteesta.

Monista sanotaan, että ne ovat silmälääkäreiden hyväksymiä ja kliinisesti testattuja.

Revitalash-niminen ripsienhoitoaine tuli Suomeen kosmetologi ja estenomi Marjo Fischerin mukana vuonna 2008, kaksi vuotta syntynsä jälkeen. Se on Fischerin mukaan ainoa silmälääkärin kehittämä ripsienhoitoaine.

Sen ripsiä vahvistava ainesosa löytyi, kun silmänpainetautia eli glaukoomaa sairastavien ripset alkoivat lääkehoidon sivuvaikutuksena kasvaa. Kosmetiikkateollisuus eristi lääkkeestä ripsiin vaikuttavan aineen ja teki siitä oman tuotteensa.

Fischer kertoo, että Yhdysvalloissa ja Euroopassa on tehty kliinisiä laboratoriotutkimuksia, joissa tuotteen turvallisuus on varmistettu. Suomessa tuotetta ei ole tutkittu.

Yhdysvaltalainen silmälääkäri Michael Brinkenhoff kehitti tuotteen syöpää sairastaneelle vaimolleen, joka kärsi hoitojen haurastuttamista ripsistä.

– En voi kuvitella, että silmälääkäri, joka kehittää tuotteen alun perin vaimolleen, kehittäisi tuotteen, joka on vaarallinen, Fischer sanoo.

Tuotteen vaikuttava aine on patentoitu ja nimeltään Biopeptin Complex. Fischer korostaa, että tuote ei sisällä silmänpainetta laskevaa lääkeainetta eli bimatoprostia.

Toinen aine, josta Fischeriltäkin aina kysytään, ovat parabeenit. Ne ovat muun muassa kosmetiikassa käytettäviä säilöntäaineita, jotka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa. Parabeeneilla on THL:n mukaan myös lievä estrogeeninen vaikutus, ja ne saattavat lisätä rintasyövän riskiä.

– Meidän tuotteemme eivät sisällä parabeeneja, Fischer sanoo.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston(Tukes) ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala huomauttaa, että kosmeettisen valmisteen maahantuoja tai jakelija ei tarvitse viranomaiselta lupaa valmisteen myymiseksi. Toiminnanharjoittaja vastaa itse siitä, että markkinoille tuotu valmiste on lainsäädännön mukainen ja että siitä on tehty turvallisuusselvitys. Selvityksessä huomioidaan myös valmisteessa käytetyt raaka-aineet.

Tukes harjoittaa niin sanottua jälkivalvontaa. Mikäli havaitaan, että valmiste ei ole lainsäädännön mukainen, Tukes käynnistää toimet valmisteen muuttamiseksi lainsäädännön mukaiseksi tai jopa sen poistamiseksi markkinoilta.

– Viime vuosina meille ei ole tullut kyselyjä tai ilmoituksia liittyen ripsienhoitoaineisiin tai -seerumeihin. Vuonna 2013 on tullut yksi, mutta silloinkaan siinä eivät täyttyneet vakavuutta koskevat kriteerit, Tauriala-Rajala sanoo.

Hän huomauttaa, että mikäli valmiste täyttää kaikki kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset, sen voidaan katsoa olevan turvallinen käyttäjilleen.

Terveystalon silmäkirurgi, lääketieteen tohtori Tiina Leivo sanoo, että ripsienhoitoaineista ja -seerumeista on vain vähän julkaistua tutkimustietoa. Hänen mukaansa ne voivat aiheuttaa allergisia oireita sekä iholla että silmissä, koska aineita liukenee helposti kyynelnesteeseen.

Leivo suosittelee kaikessa kosmetiikassa käyttämään vain tunnettuja tuotemerkkejä, mieluiten EU-alueelta.

– Silloin kuluttajaa suojaava lainsäädäntö on kuluttajan turvana, hän toteaa.

Kirjoittaja: Katariina Hakaniemi

Lainsäädäntö

Suomessa kosmetiikkalainsäädännön noudattamista valvovat Tukes ja Tulli.

Viranomaiset voivat käynnistää valvontatoimet esimerkiksi, jos kuluttaja tekee ilmoituksen vaatimusten vastaisista tai vakavia, ei-toivottuja vaikutuksia aiheuttaneista valmisteista.

Tukes voi käynnistää toimet myös itse tai niin sanotun Rapex-järjestelmän kautta tulleiden ilmoitusten innoittamana.

Tukes valvoo Suomessa markkinoilla olevia valmisteita, Suomessa toimivia valmistajia, maahantuojia ja jakelijoita.

Tulli valvoo kosmetiikan maahantuontia EU-/ETA-alueen ulkopuolelta sekä EU-/ETA-alueella jaeltavaa kosmetiikkaa tuotteiden varastoinnin yhteydessä.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut