Espoolaiskoulujen tuoreimman lukutaitotestin karu tulos: Vain 56 prosenttia nelosista osaa lukea riittävän hyvin

Perkkaanpuiston koulussa on mietitty keinoja edistää lukemista ja lukutaitoa jo vuosia. Ella-Alisa (oik.), Miisa, Mohammed, Frozan ja Eino ovat tottuneet tarttumaan kirjaan. Katja Riihola

Katja Riihola

Heikosti tai hyvin heikosti lukevia oppilaita on espoolaisluokissa vuosi vuodelta enemmän. Erityisesti suomea äidinkielenään puhuvien poikien tekninen lukutaito heikkenee.

Espoo testaa toka- ja nelosluokkalaisten oppilaiden lukutaidon sujuvuutta ja luetun ymmärtämistä vuosittain. Viime vuoden testin tulokset ovat karua luettavaa.

– Huolestuttavinta on se, mitä poikien lukutaidolle tapahtuu kakkosluokan jälkeen. Tokalla tyttöjen ja poikien välillä ei ole juuri eroa, mutta neljännelle luokalle tultaessa erot paisuvat aika lailla suuriksi, kuvailee suunnittelija Teea Kankaanpää Espoon suomenkielisestä opetuksesta.

Riittävän lukutaidon tasolle yltää enää 60,2 prosenttia tokaluokkalaisista. Puutteita sekä teknisessä lukutaidossa että luetun ymmärtämisessä on jo liki joka viidennellä (18,6 prosenttia).

Tokaluokkalaisten kokonaistuloksen heikentymistä selittää vieraskielisten lasten määrän kasvu, sanoo Kankaanpää.

– Neljännellä luokalla tilanne on eri. Siellä lukutaidon heikkeneminen näkyy kantaväestössä.

Nelosluokkalaisista riittävän lukutaidon ryhmään yltävien osuus on pudonnut viidessä vuodessa 70 prosentista 56 prosenttiin.

Samalla erot tyttöjen ja poikien välillä ovat revenneet suureksi: Kaikista nelosluokkalaisista tytöistä noin 64 prosenttia saavutti nyt riittävän lukutaidon tason, pojista vain noin 47 prosenttia.

Riittävä lukutaito edellyttää sekä riittävää teknisen lukutaidon että luetun ymmärtämisen tasoa. Riittävän taidon taso on Allu-testiä kehitettäessä vuonna 1995 normitettu isolla oppilasjoukolla.

Neloselle tultaessa rapistuu erityisesti poikien tekninen lukutaito. Teknistä lukutaitoa eli lukemisen nopeutta ja sujuvuutta testataan nopeustestillä.

– Poikien tekninen lukutaito ei pysy kehityksessä mukana, Kankaanpää luonnehtii.

– Syy on varmaan se, ettei lueta tarpeeksi. Tekninen lukutaito ei kehity kuin lukemalla.

Lukutaidon heikkeneminen ei koske kuitenkaan kaikkia.

– Tytöistä noin 40 prosentilla luetun ymmärtäminen on ikätasoistaan korkeammalla tasolla, Kankaanpää muistuttaa.

Kankaanpään mukaan tuoreissa tuloksissa hyvää on myös se, että suomea toisena kielenä puhuvien oppilaiden lukutaito paranee tokalta luokalta neljännelle tultaessa.

Kaikissa kouluissa Allu-tulokset eivät kuitenkaan ole yhtä huolestuttavat. Rehtori Minna Tenhovuori kertoo, että Perkkaanpuiston koulun Allu-tulokset eivät ole notkahtaneet niin kuin tulokset Espoossa keskimäärin.

– Meidän koulun Allu-tuloksissa on ollut jopa nousua, Tenhovuori iloitsee.

Perkkaanpuiston koulussa on kehitetty keinoja lukutaidon parantamiseen jo pitkään, sillä koulussa on paljon ulkomaalaistaustaisia oppilaita.

Koululla on panostettu koulukirjaston kehittämiseen ja Sellon kirjaston kirjastopedagogien kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Oppilaille pidetään muun muassa lukupiiri-tyyppisiä Matilda-tunteja.

Myös Espoon suomenkielisessä opetuksessa on käynnistetty useita toimenpiteitä lukutaidon parantamiseksi. Vuoden 2019 arviointiraportissa todetaan, että toimenpiteiden vaikutus ei vielä näy Allu-tuloksissa, joten lukutaidon ylläpitämiseksi on tehtävä yhä enemmän ponnisteluja.

Allu-lukutesti

Allu-lukutesti on Turun oppimiskeskuksen kehittämä ala-asteen lukutesti.

Allussa testataan erikseen luetun ymmärtämistä ja teknistä lukutaitoa.

Oppilas saa kummastakin testistä tasoryhmän, joiden perusteella määritellään testitulos.

Testituloksia on neljä: 1. puutteita teknisessä lukutaidossa ja luetun ymmärtämisessä. 2. riittävä luetun ymmärtäminen, puutteita teknisessä lukutaidossa. 3. riittävä tekninen lukutaito, puutteita luetun ymmärtämisessä. 4. riittävä tekninen lukutaito ja luetun ymmärtäminen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Ilmiö: 40–50-vuotiailla aikuisillakin voi olla huono lukutaito: "Aiemmin koulussa joko opittiin tai ei opittu"
    10.9.2017 7:00

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut