Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoisputki helpottamaan vaelluskalojen kulkua Haaganpurossa – työmaa sulkee liittymän Hämeenlinnanväylälle

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korjaa Helsingin Kauppalanpuiston huonokuntoisen hulevesiputken, joka toimii myös vaelluskalojen kulkureittinä.

Sade- ja sulamisvesiä kuljettava hulevesiputki on osa Haaganpuron pääuomaa. Lisäksi se on uhanalaisen taimenen elinympäristöä.

Saneeraus alkaa loppiaisen jälkeen ja jatkuu pari kuukautta. Työtä varten on tilattu erikoisputki, joka mahdollistaa taimenten vaelluksen reitillä.

– Olemme tilanneet kohteeseen erityistä komposiittiputkea, jonka sisäpohja on karhennettu ja johon voidaan jälkikäteen asetella taimenten nousua helpottavia pohjaelementtejä, kertoo HSY:n tiedotteessa verkostoprojektit-yksikön päällikkö Ilpo Korhonen

Korhonen lisää, että hulevesiverkoston tarkastuskaivoihin on jo asennettu valoa läpäiseviä kansia, jotta kalat osaisivat etsiytyä valoa kohti ja suunnistaa paremmin putkissa.

Saneerausta on suunniteltu yhteistyössä Vaelluskala ry:n, Helsingin kaupungin sekä Uudenmaan ely-keskuksen kanssa.

Noin puolitoista miljoonaa euroa maksavan korjauksen urakoi GRK Infra.

Hulevesiputki kulkee vilkkaan Hämeenlinnanväylän kyljessä ja kaivutyön vuoksi Matkamiehentieltä suljetaan liittymä väylälle.

Korvaava uusi liittymä rakennetaan noin 200 metriä pohjoiseen Hämeenlinnan suuntaan, ja meluseinään tehdään uusi aukko sitä varten.

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, asfaltointi tehdään maaliskuussa ja ennallistavat vihertyöt toukokuun puoliväliin mennessä.

Runsaat sateet voivat viivästyttää saneerausta, jota ei voi tehdä taimenten vaellusaikana.

Myös ely-keskus parantaa alkuvuodesta Haaganpuron nousukelpoisuutta vaelluskaloille. Puron betoniputkiosuudelta poistetaan nousuesteinä olevia teräviä kiviä ja putkeen asennetaan virtausnopeutta alentavia ohjureita kalojen nousua helpottamaan.

Betoniputken yläpuolisen osuuden ely-keskus kunnostaa vuoden 2020 aikana.