Presidentti Sauli Niinistö toivoo uudenvuodenpuheessaan ymmärrystä ja yhteiskuntarauhaa – "Työ ei ole enää vain ammatillisesti vaativaa"

– Kansalaiset, olemme uuden vuosikymmenen alussa. 2010-luku oli nopean muutoksen aikaa, presidentti Sauli Niinistö aloittaa uudenvuodenpuheensa.

Sisäpolitiikassa havahduttiin uuteen ilmiöön, jossa yksikään nimetty hallitus tällä vuosituhannella ei istunut täyttä kautta.

Vuodesta 2003 lukien nimitetty hallitus on yhdeksäs ja pääministeri kahdeksas. Täyden vaalikauden rytmi on pudonnut keskimäärin alle 2,5 vuoteen. Presidentti Niinistö ei kuitenkaan pidä lukua haurastuvana parlamentarismina tai levottoman poliittisen tilanteen aiheuttamana.

– Yksikään hallitus ei ole kaatunut välikysymykseen, eikä kertaakaan olla päädytty poliittiseen pattitilanteeseen, presidentti Sauli Niinistö sanoo.

Hän muistuttaa, että pääministeriltä vaaditaan työssään paljon. Keulakuvana kritiikki kohdistuu monesti yksistään pääministeriin, vaikka päätöksiä tehdään yhdessä.

– Kiinnittäisin huomiota siihen, että hallitus toimii kollegiona. Siitä mitä yhdessä päätetään, yhdessä vastataan. Kiistaton yhteisvastuu on jäänyt vähemmälle huomiolle. Sen muistaminen voi keventää pääministerin taakkaa ja rohkaista toimissaan. Politiikassakin tarvitaan työrauhaa, ja tulokset vievät aikansa, presidentti Niinistö muistuttaa.

Presidentti nosti esiin ulkopolitiikan, jonka vaatimustaso nousee. Suomi tekee voitavansa rauhan, vakauden ja pitkäjänteisyyden eteen.

– Viime kädessä jokainen on oman onnensa seppä. Selkeä lähtökohta tulee edelleen olla oman asemamme turvaaminen. Sitä ei kukaan muu tee.

Presidentti Sauli Niinistö pitää merkittävänä sitä, että eurooppalainen turvallisuuskeskustelu viimein etenee, vaikka yhteistyö onkin vielä alkutekijöissään.

Uudenvuodenpuheessaan presidentti puhui myös ilmastonmuutoksesta, johon on työkaluja, mutta hän kysyy, onko niihin käyttäjiä. Hänestä on hienoa, että tavoitteita on, mutta tavoitteet eivät ole vielä tekoja.

Hän halusi muistuttaa, että alle vuosi sitten joukko valtiovarainministeriöitä sopi, että kaikissa budjetti- ja investointihankkeissa otetaan huomioon ilmastointivaikutus.

– Muutos lähtee valtioista ja jättiyhtiöistä, mutta mekin pian 8 miljardia enemmän tai vähemmän kuluttavaa ihmistä olemme yksi suuri vaikuttaja.

Presidentti on huolissaan palvelusektorin ihmisistä, jotka ovat yhteiskuntarakenteemme selkäranka. Hän sanoo, että liian moni heistä on alttiina päivittäiselle häirinnälle, uhkailulle, painostukselle, jopa väkivallalle.

– Työ ei ole enää vain ammatillisesti vaativaa, se on henkisesti painavan raskasta. Jos hoivan, koulutuksen ja turvallisuuden tuottajat uupuvat, koko yhteiskuntamme toimivuus vaarantuu. Siihen meillä ei ole varaa.

Hän nostaa esille myös maalittamisen ja vihapuheen, jotka ovat yleistynyt ilmiö yhteiskunnassa.

– Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä yksilön kunniaa, rauhaa tai yksityisyyttä loukkaavat teot ovat jo vanhastaan olleet rangaistavia. Muita ihmisiä kohtaan rikoksen tekevä joutuu siitä vastuuseen. Siinä ei ole mitään yhteyttä sananvapauteen saati sen rajoittamiseen, presidentti muistutti.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut