Puolukan hyödyistä on saatu lisää tietoa –  näitä reseptejä haluat kokeilla toistekin

Puolukka on todellinen terveyspommi.

Puolukkakukon kera voi tarjoilla esimerkiksi vaniljakastiketta. Sami Lettojärvi

toimitus

Päivän terveyspommi otetaan nyt pakastimesta tai lasitölkistä. Se on pieni ja punainen, pikkuisen hapan mutta maukas. Se on puolukka.

Kokeet osoittavat, että ainakin hiirille puolukka on superruoka. Puolukasta voi olla hyötyä ylipainosta johtuvia ongelmia vastaan.

Ihmisten tutkimustuloksia odotellessa kannattaa ottaa ihmemarja osaksi omaa ruokavaliota. Moni on jo ottanut. Tampereen yliopiston tutkimustulokset on luettu ilmeisen hyvin, sillä puolukkahyllyt tyhjenevät nyt kaupoissa.

Puolukasta tulevatmieleen liharuokien lisäkkeet, uuniruoat, marjakeitot, puurot ja tietenkin leivonnaiset.

Moni ajattelee ensimmäiseksi marjapuuroa eli vispipuuroa. Puolukkamehuun keitetty mannapuuro vispataan heti keittämisen jälkeen ilmavaksi ja kuohkeaksi, näin syntyy tuttu lapsuuden maku ja väri.

Perinneosastolle menee yhden sortin marjapuuro. Ruispuolukkapuuron voi toki keitellä hiljalleen myös liedellä, mutta itähämäläinen emäntä laittoi ruoan uuniin.

Marjamämmiksi kutsuttu ruispuolukkapuuro imeltyi yön yli puulieden kulmalla, nykyajan kokki voi laittaa ruoan uuniin 150–200 asteeseen muutamaksi tunniksi. Rukiin ja puolukan liitto on tavattoman hyvä. Siispä puolukasta syntyy myös mustikkakukon seuraaja eli puolukkakukko.

Puolukka kuului ainakin vielä 1980-luvulla koulukeittiöiden ruokalistalla salaattivalikoimaan. Kaalipuolukkasalaatti on sittemmin jäänyt jäävuorisalaatin ja kiinankaalin jalkoihin.

Puolukka raikastaa monia ruokia, esimerkiksi uunijuureksia. Siitä voi kiehauttaa kastikkeen vaikka lihapullille, ei sen aina tarvitse kulkea riistan kanssa. Toki riistaliha ja puolukka sopivat hyvin yhteen, tulevatkin samasta paikasta.

Kaaliruokien kanssa käytetään puolukkaa kevyesti sokeroituna survoksena, ja marja sopii myös maksaruokien lisukkeeksi. Verilettuja ei voi kuvitella ilman puolukkaa.

Jos harrastat sushin tekoa, kokeile savutofua ja puolukkaa sushirullan täytteeksi.

Aamupalasmoothieen punainen marja sopii sekä omenan että banaanin lisäksi. Eikä mikään estä vaihtamasta palkintoja voittaneen ginidrinkin karpaloa puolukaksi. Puolukasta tulee myös erinomaista likööriä, jos sellaisten tekoa harrastaa.

Puolukkakukon voi paistaa umpinaisena tai avoimena paistoksena. Kuva: Sami Lettojärvi Sami Lettojärvi

Puolukkakukko

6–8 annosta

1. Sekoita keskenään sokeri ja sulatettu voi. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.

2. Voitele korkeareunainen uunivuoka tai pienempiä annosvuokia. Painele kolme neljäsosaa taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille.

3. Sekoita täytteen ainekset ja kaada vuokaan. Tee lopusta taikinasta kukolle kansi. Voit myös tehdä kukon laakeaan vuokaan ja jättää osan kannesta avoimeksi. Taputtele lopputaikinasta esimerkiksi nauhoja ristikoksi kukon pintaan.

4. Paista isoa kukkoa 200 asteessa noin tunti, pienille riittää puolisen tuntia.

Tarjoa jäähtyneenä. Lisukkeeksi sopii vaniljajäätelö tai vaniljakastike.

Valkoisen sokerin voi reseptissä korvata ruokokidesokerilla.

Puolukkakonjakkikastike ja puolukoin maustetut ruusukaalit tekevät seuraa lihapullille. Kuva: Sami Lettojärvi Sami Lettojärvi

Ruusukaalia ja puolukkaa

neljälle

1. Kiehauta ruusukaalit suolavedessä.

2. Siirrä kaalit voideltuun uunivuokaan. Pirskottele pinnalle hieman öljyä. Paahda 200 asteessa parikymmentä minuuttia. Voit laittaa ruusukaalit paahtumaan myös keittämättä. Halkaise ne ja anna olla uunissa puolisen tuntia.

3 Laita ruusukaalit tarjolle, sekoita kuumiin kasviksiin puolukoita ja hienonnettuja saksanpähkinöitä.

Puolukkakonjakkikastike

kuudelle

(suolaa)

1. Hienonna sipuli ja ruskista kevyesti pannulla.

2. Lisää pannulle voita ja vehnäjauhot. Ruskista jauhoja hetki. Lisää hyvin sekoittaen vesi, mausta fondilla. Lisää puolukat ja sokeri, keitä muutama minuutti pienellä lämmöllä. Rouhi ripaus mustapippuria joukkoon.

3. Lisää konjakki ja kerma. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Puolukkajäädyke on ihanan raikas jälkiruoka. Kuva: Sami Lettojärvi Sami Lettojärvi

Puolukkajäädyke

kuudelle

1. Survo puolukat. Vaahdota keltuainen ja sokeri. Vaahdota kerma.

2. Sekoita kaikki ainekset. Kostuta esimerkiksi kakkuvuoka, kaada seos vuokaan ja laita pakastimeen. Jäädytä vähintään kuusi tuntia, mieluummin seuraavaan päivään.

3. Ota jäädyke pakastimesta vähän ennen tarjoilua. Kasta vuoka hetkeksi vesihauteeseen. Kumoa tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla.

Jäädykkeen kanssa sopii marjakastike tai kinuskikastike.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
  2. Veneilijä, älä hämmästy tätä lentävää vekotinta – Porkkalassa testataan miehittämätöntä kopteria
  3. Espoossa todettu 909 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kahdeksan uutta tapausta
  4. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
  5. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
  6. Viikonloppuna EPS Kakkosessa kotikentillään Espoonlahdessa
  7. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
  8. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
  9. STT: Keskustan espoolaisvaltuutetusta valtiovarainministeri Matti Vanhasen erityisavustaja
  10. Ulkoilijoille avautuu taas silta Linlon ulkoilualueelle
  11. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
  12. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
  13. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
  14. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
  15. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
  2. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
  3. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
  4. Espoossa todettu 909 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kahdeksan uutta tapausta
  5. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
  6. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
  7. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
  8. Suurpellon ammuskelun uhri kuoli vammoihinsa – poliisi epäilee kahta miestä murhasta
  9. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
  10. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
  11. Puukolla uhannut naamiomies ryösti Bembölen Shellin varhain aamulla – kaksi kiinni varastetun auton luona
  12. Ulkoilijoille avautuu taas silta Linlon ulkoilualueelle
  13. Veneilijä, älä hämmästy tätä lentävää vekotinta – Porkkalassa testataan miehittämätöntä kopteria
  14. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
  15. Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.