Puolukan hyödyistä on saatu lisää tietoa –  näitä reseptejä haluat kokeilla toistekin

Puolukka on todellinen terveyspommi.

Puolukkakukon kera voi tarjoilla esimerkiksi vaniljakastiketta. Sami Lettojärvi

toimitus

Päivän terveyspommi otetaan nyt pakastimesta tai lasitölkistä. Se on pieni ja punainen, pikkuisen hapan mutta maukas. Se on puolukka.

Kokeet osoittavat, että ainakin hiirille puolukka on superruoka. Puolukasta voi olla hyötyä ylipainosta johtuvia ongelmia vastaan.

Ihmisten tutkimustuloksia odotellessa kannattaa ottaa ihmemarja osaksi omaa ruokavaliota. Moni on jo ottanut. Tampereen yliopiston tutkimustulokset on luettu ilmeisen hyvin, sillä puolukkahyllyt tyhjenevät nyt kaupoissa.

Puolukasta tulevatmieleen liharuokien lisäkkeet, uuniruoat, marjakeitot, puurot ja tietenkin leivonnaiset.

Moni ajattelee ensimmäiseksi marjapuuroa eli vispipuuroa. Puolukkamehuun keitetty mannapuuro vispataan heti keittämisen jälkeen ilmavaksi ja kuohkeaksi, näin syntyy tuttu lapsuuden maku ja väri.

Perinneosastolle menee yhden sortin marjapuuro. Ruispuolukkapuuron voi toki keitellä hiljalleen myös liedellä, mutta itähämäläinen emäntä laittoi ruoan uuniin.

Marjamämmiksi kutsuttu ruispuolukkapuuro imeltyi yön yli puulieden kulmalla, nykyajan kokki voi laittaa ruoan uuniin 150–200 asteeseen muutamaksi tunniksi. Rukiin ja puolukan liitto on tavattoman hyvä. Siispä puolukasta syntyy myös mustikkakukon seuraaja eli puolukkakukko.

Puolukka kuului ainakin vielä 1980-luvulla koulukeittiöiden ruokalistalla salaattivalikoimaan. Kaalipuolukkasalaatti on sittemmin jäänyt jäävuorisalaatin ja kiinankaalin jalkoihin.

Puolukka raikastaa monia ruokia, esimerkiksi uunijuureksia. Siitä voi kiehauttaa kastikkeen vaikka lihapullille, ei sen aina tarvitse kulkea riistan kanssa. Toki riistaliha ja puolukka sopivat hyvin yhteen, tulevatkin samasta paikasta.

Kaaliruokien kanssa käytetään puolukkaa kevyesti sokeroituna survoksena, ja marja sopii myös maksaruokien lisukkeeksi. Verilettuja ei voi kuvitella ilman puolukkaa.

Jos harrastat sushin tekoa, kokeile savutofua ja puolukkaa sushirullan täytteeksi.

Aamupalasmoothieen punainen marja sopii sekä omenan että banaanin lisäksi. Eikä mikään estä vaihtamasta palkintoja voittaneen ginidrinkin karpaloa puolukaksi. Puolukasta tulee myös erinomaista likööriä, jos sellaisten tekoa harrastaa.

Puolukkakukon voi paistaa umpinaisena tai avoimena paistoksena. Kuva: Sami Lettojärvi Sami Lettojärvi

Puolukkakukko

6–8 annosta

1. Sekoita keskenään sokeri ja sulatettu voi. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.

2. Voitele korkeareunainen uunivuoka tai pienempiä annosvuokia. Painele kolme neljäsosaa taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille.

3. Sekoita täytteen ainekset ja kaada vuokaan. Tee lopusta taikinasta kukolle kansi. Voit myös tehdä kukon laakeaan vuokaan ja jättää osan kannesta avoimeksi. Taputtele lopputaikinasta esimerkiksi nauhoja ristikoksi kukon pintaan.

4. Paista isoa kukkoa 200 asteessa noin tunti, pienille riittää puolisen tuntia.

Tarjoa jäähtyneenä. Lisukkeeksi sopii vaniljajäätelö tai vaniljakastike.

Valkoisen sokerin voi reseptissä korvata ruokokidesokerilla.

Puolukkakonjakkikastike ja puolukoin maustetut ruusukaalit tekevät seuraa lihapullille. Kuva: Sami Lettojärvi Sami Lettojärvi

Ruusukaalia ja puolukkaa

neljälle

1. Kiehauta ruusukaalit suolavedessä.

2. Siirrä kaalit voideltuun uunivuokaan. Pirskottele pinnalle hieman öljyä. Paahda 200 asteessa parikymmentä minuuttia. Voit laittaa ruusukaalit paahtumaan myös keittämättä. Halkaise ne ja anna olla uunissa puolisen tuntia.

3 Laita ruusukaalit tarjolle, sekoita kuumiin kasviksiin puolukoita ja hienonnettuja saksanpähkinöitä.

Puolukkakonjakkikastike

kuudelle

(suolaa)

1. Hienonna sipuli ja ruskista kevyesti pannulla.

2. Lisää pannulle voita ja vehnäjauhot. Ruskista jauhoja hetki. Lisää hyvin sekoittaen vesi, mausta fondilla. Lisää puolukat ja sokeri, keitä muutama minuutti pienellä lämmöllä. Rouhi ripaus mustapippuria joukkoon.

3. Lisää konjakki ja kerma. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Puolukkajäädyke on ihanan raikas jälkiruoka. Kuva: Sami Lettojärvi Sami Lettojärvi

Puolukkajäädyke

kuudelle

1. Survo puolukat. Vaahdota keltuainen ja sokeri. Vaahdota kerma.

2. Sekoita kaikki ainekset. Kostuta esimerkiksi kakkuvuoka, kaada seos vuokaan ja laita pakastimeen. Jäädytä vähintään kuusi tuntia, mieluummin seuraavaan päivään.

3. Ota jäädyke pakastimesta vähän ennen tarjoilua. Kasta vuoka hetkeksi vesihauteeseen. Kumoa tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla.

Jäädykkeen kanssa sopii marjakastike tai kinuskikastike.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
  2. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
  3. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
  4. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
  5. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
  6. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
  7. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
  8. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
  9. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
  10. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu
  11. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
  12. Helsingin legendaariseen Primulan kulmaan aukeaa tanskalainen irkkuravintola
  13. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
  14. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"
  15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
  2. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
  3. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
  4. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
  5. Kirstinharju muuttaa muotoaan 2020-luvun kortteliksi – "Meidän historian isoin hanke niin kooltaan, euromäärältään kuin kestoltaankin"
  6. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
  7. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
  8. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
  9. Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu
  10. Leppävaaraan on tulossa puutarhakylä – lähes 70 mökkiä, yhteistiloja ja viljelypalstoja
  11. Kivenlahden uimarannalla ulosteen aiheuttamaa saastumista – uimista vältettävä toistaiseksi
  12. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
  13. Hänninen 5.8.
  14. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
  15. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.