50 maassa käynyt Johanna kertoo, kuinka matkailu onnistuu pienellä budjetilla – "Pari euroa enemmän siitä, että saadaan puhdas huone"

Järvenpääläinen Johanna Korpela matkustaa parhaillaan kohti Aasiaa, reppureissaten.

Hän lähti matkaan syyskuun alussa ja ensimmäinen määränpää Intia saavutettiin marraskuussa. Seuraavaksi matka jatkuu Kaakkois-Aasiaan.

Korpela liikkuu maitse reppu selässä junalla, bussilla, liftaamalla ja moottoripyörällä.

Matkaseurana on itävaltalainen poikaystävä Serafin Schotten, ja mukana on pienet skeittilaudat. Niillä on kätevä liikkua kaupungeissa.

– Suoraan kohteeseen lentämällä meiltä olisi jäänyt paljon näkemättä. Maitse matkustaminen on yksinkertaisesti hauskempaa. Emme halua pelkästään saapua jonnekin, vaan myös nähdä, mitä matkan varrelta löytyy, Korpela kertoo sähköpostilla käydyssä haastattelussa.

Reitti on kulkenut Venäjältä Kazakstanin, Kirgisian, Kiinan Xinjiangin ja Pohjois-Pakistanin läpi Intiaan.

– Vaikka matkustammekin edullisesti, emme mielestäni tingi liikaa mukavuuksista. Maksamme pari euroa enemmän siitä, että saadaan mukava ja puhdas huone. Ylellisyyksiä emme kuitenkaan kaipaa.

Viime viikot pariskunta on pysytellyt Intiassa, josta matka jatkuu Myanmarin kautta Kaakkois-Aasiaan Thaimaahan.

Toukokuuhun mennessä kahdeksan kuukauden matkustamisen jälkeen he palaavat Suomeen. Paluu tapahtuu näillä näkymin Kiinan ja Venäjän kautta.

Kolmekymppinen Johanna Korpela on käynyt melkein 50 maassa.

– Olen matkustellut pienestä pitäen perheen kanssa. Ensimmäisen omatoimisen matkani tein 17-vuotiaana Interreilaten Euroopassa.

Viimeiset viisi vuotta hän on asunut Itävallassa Wienissä, jossa hän tekee töitä graafikkona.

Aika ajoin lentokone tuo hänet Suomeen ja Järvenpäähän.

– En ole lopettanut lentämistä kokonaan. Lennän jatkossakin, koska minulla on koti kahdessa maassa. Keskustelu lentämisen ilmastohaitoista on tärkeää, mutta syyllistäminen on väärä tapa lähestyä asiaa, hän miettii.

Korpela toivoo, että ihmiset omasta ilostaan valitsisivat mahdollisuuksien mukaan lentämisen sijasta maata pitkin matkustamisen.

– Hitaasti matkustamalla mieli pysyy matkassa paremmin. Maisemat ja kulttuurit vaihtuvat hiljalleen, joten uuteen ehtii paremmin tottua. Aikavyöhykkeet vaihtuvat hiljalleen ja keho tottuu uusiin bakteereihin.

Maailman ääriin on mahdollista matkustaa pienellä budjetilla.

Korkeimmillaan päiväbudjetti oli 34 euroa Venäjällä. Pienimmillään päiväbudjetti oli 12,5 euroa Kirgisiassa.

– Arjessakin elämme säästeliäästi. Wienissä asuimme edullisesti kimppakämpässä, eikä meillä ole autoa tai kalliita harrastuksia.

Reppureissulla on osunut kohdalle lukuisia huippuhetkiä.

– Olemme tanssineet Bollywood-musiikkivideossa, vierailleet Dalai Laman -temppelissä ja ylittäneet maailman korkeimman rajanylityspaikan Kiinan ja Pakistanin rajalla.

– Oli huikeaa skeitata Pakistanissa lähes tyhjällä Karakoram Highwaylla vuorenhuippujen ympäröimänä. Venäjällä matkustimme historiallisella Krasnaya Strena -junalla kommunistieliitin tyyliin, Korpela mainitsee.

Seuraavaksi Korpela matkustaisi mielellään Euroopassa, maitse Itävallasta Kreikkaan.

Lue lisää www.goodridestories.com/fi

Fakta

Johanna Korpelalla on koti Järvenpäässä ja Wienissä.

Järvenpäässä hän kävi koulua Kinnarissa ja Kartanossa ja suoritti kaksoistutkinnon Järvenpään lukiossa ja Keudan audiovisuaalisella linjalla.

Opiskeli Wienissä graafikoksi.

Matkustaa omatoimisesti pienellä budjetilla.

Aasian-matkan budjetti on noin 30 euroa päivässä henkilöltä sisältäen matkat.

Viisumeiden hankkiminen tuotti päänvaivaa ennen matkaa. Niihin vaaditaan usein kutsuja, matkalippuja ja hotellivarauksia.

Kiinan Xinjiangissa rajamuodollisuudet kestivät 7 tuntia ja kuulustelut olivat tiukat.

Matkatavarat mahtuvat alle 40-litraisiin reppuihin. Mukana on pienet skeittilaudat ja pienet päiväreput.

Vuonna 2014 Korpela matkusti Bangkokiin neljässä kuukaudessa.

Ilman pidempiä pysähdyksiä matkaan menisi arviolta 1,5 kuukautta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut