Joulu ohi, kuihtuiko kuusesi? – Näin kierrätät sen oikeaoppisesti

Kuvituskuva. Laura Heino

Jari Pietiläinen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää joulukuuset tammi–helmikuun aikana asuinkiinteistöistä, kouluista ja päiväkodeista pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

Kuusien keräyksestä ei peritä erillistä maksua.

Joulukuusi tulee jättää näkyville jätetilan tai -astioiden lähelle. Lisäksi on huolehdittava siitä, ettei kuusi tuki kulkuväyliä ja hankaloita liikkumista, joten sitä ei tule jättää sisälle jätetilaan.

Kiinteistön tulisi myös varmistaa, ettei kuusten päälle kasata lunta.

HSY kerää vuosittain noin 55 000 joulukuusta hyödynnettäväksi. Suurin osa kuusista kerätään biojäteastioiden tyhjennysten yhteydessä.

– Viemme joulukuuset Espooseen Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen haketettavaksi, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen tiedotteessa.

– Kuusista saadaan noin 100 tonnia haketta, joka voidaan käyttää tukiaineena biojätteen kompostoinnissa biojätteen käsittelylaitoksessa.

Jos kiinteistöllä ei kerätä biojätettä, kuuset kerätään sekajäteastian tyhjennyksen yhteydessä. Kuuset päätyvät tällöin jätevoimalaan, jossa niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

Yksittäisen kuusen voi viedä maksutta myös HSY:n Sortti-asemalle tammikuun ajan. Sortti-asemien yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.hsy.fi/sorttiasemat

Rikkinäinen tekokuusi, joka on valmistettu muovista ja metallista, tulee laittaa sekajäteastiaan. Jos tekokuusi ei mahdu kiinteistön sekajäteastiaan, sen voi viedä HSY:n Sortti-asemalle. Sortti-asemalla tekokuusesta veloitetaan sekajätehinnaston mukaisesti.

Aiheeseen liittyvää

  1. Uskoisitko? Näistä maista tuodaan Suomeen eniten joulukuusia
    23.12.2019 17:45
  2. Joulukuusen voi valita useista lajikkeista – omaan joulupuuhunsa viljelijä haluaa vain vähän koristeita ja elävät kynttilät
    20.12.2019 19:05
  3. Joulukuusiperinne pilaa ilmastoa – "Kyse on juhlakauden etuoikeudesta"
    17.12.2019 18:20

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut