Yle: etenkin nuoret naiset suuntautuvat nykyisin uushenkisyyteen – kirkkouskontoa enemmän kiinnostavat jooga, luontomystiikka, enkelit ja shamanismi

Kuvituskuva.

toimitus

Nykylänsimaissa ihmisten ja etenkin nuorten naisten henkinen kiinnostus kohdistuu yhä enemmän vaihtoehtoiseen uushenkisyyteen perinteisen kirkon ja uskonnon sijaan, uutisoi Yle

Uushenkisyydellä tarkoitetaan esimerkiksi shamanismia, joogaa, enkeli-iltoja tai luontomystiikkaa. Uushenkisyys on Helsingin yliopiston uskontotieteen yliopistonlehtori Teemu Tairan mukaan kasvava ilmiö kaikkialla länsimaisissa kulttuureissa. Samoin myös uskonnottomuus voimistuu ja kirkon vaikutusvalta vähenee.

Keskeistä uushenkisyydessä on Tairan mielestä oman kokemuksen painottaminen sekä erilaisten vaikutteiden omaksuminen ja sekoittaminen oman mielensä mukaan esimerkiksi buddhalaisuudesta, luonnon mystiikasta tai muinaisuskonnoista. Uushenkisyydessä on keskeistä myös se, että siinä tavoitellaan hyvinvointia. Etenkin nuoret naiset etsivät hyvinvointia uushenkisyydestä.

Myös evankelis-luterilaisessa kirkossa on pantu merkille uushenkisyyden kasvu. Yhteiskuntavastuun pappi Kirsi Pohjolan mukaan kirkolla on ollut pitkään paremmin tietämisen asenne, joka karkottaa ihmisiä, mutta nyt tällainen suhtautuminen on murtumassa.

– Kirkko haluaa tulla uushenkisyydestä kiinnostuneiden kanssa keskustelemaan siitä, mitä he kaipaavat, Pohjola sanoo Ylelle.

Myös Tairan mukaan kirkon sisällä saatetaan nykyään esimerkiksi puhua joogasta myönteisesti ja kehittää joogamuotoja, jotka istuvat kirkon sisälle kristilliseen kehykseen. Aikaisemmin tällainen ei olisi ollut hyväksyttävää.

– Ylipäätään elämme katsomuksellisesti moninaisemmassa yhteiskunnassa kuin parikymmentä vuotta sitten. Ihmiset alkavat ymmärtää, että emme kaikki ole samanlaisia, Taira katsoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut