Lapset soittivat joulupukille: puhelin pirisi lihatiskillä – "Kaupassa oli kurjaa vastailla kiireen keskellä"

Suoran lähetyksen jälkeen joulupukilla on vielä pitkä työrupeama edessään lahjojenjaon merkeissä. Yle Kuvapalvelu / Jyri Pitkänen

Jussi Vehkasalo

Joulupukin kuuma linja -ohjelman kanssa toistakymmentä vuotta työskennelleen Ylen tuottaja Teija Ryösän mieleen juolahtaa ohjelman taannoiseen puhelinnumeroon liittyvä harmi takavuosilta.

– Se oli sitä aikaa, kun kännyköitä alkoi olla myös lasten käytössä. Lapset saattoivat soittaa väärään numeroon, ja niin myös tapahtui: kuuman linjan silloinen puhelinnumero oli lähellä erään kaupan lihatiskin puhelinnumeroa, joten puheluita meni sinne, ja heillä oli kaupassa kurjaa vastailla puheluihin kiireen keskellä, Ryösä muistelee.

Nykyinen numero on sellainen, että se ei ole lähellä muita numeroita, eli vääristä numeroista ei ole jossain toisaalla kärsitty.

Ohjelman lavasteet pystytettiin viikolla 51.

– Kun studioon astuu, niin joulu vyöryy vastaan. Kyllä tämä ohjelma tuotantona on vuoden kohokohta, se huipentaa juhlan ollen samalla tuttu ja tärkeä ohjelma monille. Joulutunnelma on studiossa aidosti läsnä.

Koska ohjelma on kolme ja puoli tuntia kestävä, suurilta osin suora lähetys, on se lastenohjelmana poikkeuksellinen. Ohjelmassa joulupukki vastaa lasten puheluihin.

Joulupukki itse kertoo, että helppoja puheenaiheita lasten kanssa ovat harrastukset.

– Luulen, että se on lapsille aika jännittävä tilanne, ja joulupukillekin, kun on suora lähetys. Että miten kaikki sujuu ja miten pääsen lasten kanssa juttuun. Usein kun kysyn, että mitä kuuluu, niin vastaus on: hyvää. Tai jos kysyn, miten koulu on mennyt, niin vastaus on: ihan hyvin. Siinä on lyhyessä ajassa yritettävä onkia asioita jutustelemalla, joulupukki kertoo.

Osa lapsista on puheliaampia.

– Jotkut kertovat vitsin tai jonkun hauskan tapahtuneen jutun, kommelluksen. Ja aika usein he laulavat.

Kuinka pukki jaksaa pitkän lähetyksen, kun ikää jo on?

– Kyllä minä jaksan, välissä tulevien animaatioiden aikana voin lepäillä ja haukata vaikka happea. Kun lähetys loppuu, niin kyllä työpäivän tuntee tehneensä. Ja sittenhän minun pitää lähteä vielä matkaan, viittaa pukki joululahjojenjakorupeamaansa.

– Joulupukin kuuma linja on ollut ohjelmistossa vuodesta 1991, alkuvuosinaan Yle TV1:n puolella ja sittemmin Yle TV2:n puolella. Ohjelman muoto ei ole vuosien saatossa juurikaan muuttunut, joidenkin asioiden halutaan pysyvän samanlaisina. Olemme tässä pitkän perinteen kantajia, Ryösä kuvailee.

Tuotannon varsinaiset järjestelyt eivät kestä kovin kauan, lavasteiden pystytyksen lisäksi tehdään pukusovituksia ja hankitaan rekvisiittaa.

– Ohjelma on syksyn ajan jo mielessä, asiat kootaan yhteen jouluaattoa edeltävällä viikolla.

Ohjelmaan kuuluu myös musiikkiesityksiä, joista yksi on yleensä täysin uusi joululaulu, jonka soittajatonttu esittää. Ohjelmassa on nähty myös esimerkiksi tanssia sekä lasten esittämää ohjelmaa.

– Puheluihin vastaavat puhelintontut. He ehtivät ottaa lähetyksen aikana vastaan noin 250 puhelua. Noin 30 soittajaa pääsee suoraan lähetykseen asti juttelemaan joulupukin kanssa, Ryösä jatkaa.

Lähetykseen asti päätyviä puheluita valittaessa huomioidaan, että puheluita olisi eri puolilta Suomea ja eri ikäisten lasten kanssa. Ja jos lapsi haluaa laulaa joulupukille, niin valikoidaan eri lauluja, ettei samaa laulua lauleta lähetyksessä monta kertaa.

– Päätonttu valitsee lähetykseen päätyvät puhelut, hän näkee kaikkien puhelintonttujen vastaanottamien puhelujen tiedot.

Ohjelma on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen. Tärkeintä ohjelmassa on, että joulupukki on läsnä ja juttelee lasten kanssa.

– Ohjelma tarjoaa kaikille mahdollisuuden nähdä joulupukki. Joka kotiin joulupukki ei illalla ehdi, Ryösä sanoo.

Jouluaaton suosikkiohjelma

Puhelintontut vastaavat puheluihin jouluaattona kello 7.30–11.30. Osa lapsista pääsee suoraan lähetykseen joulupukin kanssa. Välillä katsellaan animaatioita, kuten Lumiukkoa. Kuuman linjan puhelinnumero on 020 697 855.

Aiheeseen liittyvää

  1. Muistatko TV1:n suoran lähetyksen, josta joulupukki "katosi"? – Kuumalinjaa odottaa tänäkin jouluaattona reilusti yli 500000 suomalaista 23.12.2018 9:39
  2. Tämän joulun hitiksi ovat nousseet koirien ja kissojen omat "viinit" – lemmikkien lahjapaketista voi kuoriutua myös vaikkapa timanttipanta tai hemmottelulahjakortti 22.12.2019 21:00
  3. Pitääkö lapselle kertoa totuus joulupukista? – Asiantuntija: "Lapsen oma oivallus on tärkeä" 22.12.2018 19:05
  4. Rikoskomisario paljastaa 5 vinkkiä tietoturvalliseen jouluun – "Netissä kuka tahansa voi esittää Joulupukkia" 20.12.2018 17:23

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut