Vihdintien bussiuudistukselle aikalisä, taustalla Espoon vastarinta

Pysäkkikuulutukset laajenevat vaiheittain kaikkiin HSL-liikenteen busseihin, metroihin, raitiovaunuihin ja lähijuniin. Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo

Minna Airamaa

Päätös Vihdintien ympäristöä koskevista bussilinjojen muutoksista siirtyy ensi vuoden puolelle.

HSL:n hallituksen oli määrä käsitellä Vihdintietä ja Hämeenlinnanväylää koskevia linjastomuutoksia tiistaina. Käsittelyä kuitenkin siirrettiin suunnitelman saaman palautteen vuoksi.

– Palautetta on vieläkin tullut sekä Espoon konsernijaostolta että asukkailta. Keskiössä on linja 321, muuta palautetta on tullut myös joistakin muista yksityiskohdista, vahvistaa HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi

Espoota ja Vantaata koskevassa linjastosuunnitelmassa suorat linjat Vihdintien ympäristöstä Helsingin keskustaan lakkaavat. Tilalle tulee poikittaisia linjoja, jotka liikennöivät sekä ranta- että kehäradan ja Vihdintielle perustettavan runkobussilinjan varteen.

Espoossa asukkaita ja päättäjiä on närästänyt erityisesti Vanhakartanosta Laaksolahden kautta Vihdintietä Helsinkiin kulkevan linjan 321 lakkaaminen.

Linjan säilyttämistä on vaadittu asukaspalautteissa, jota HSL on kerännyt yli vuoden kestäneen suunnittelutyön eri vaiheissa, sekä myös Espoon kaupungin kannanotoissa. Viimeksi kaupunginhallituksen konsernijaosto vaati linjan tai sitä vastaavan suoran yhteyden säilyttämistä marraskuussa HSL:lle antamassaan lausunnossa. HSL on palautteista huolimatta kuitenkin pitänyt koko suunnittelutyön ajan kiinni siitä, että 321 lakkautetaan.

Rihtniemi ei vielä halua ottaa kantaa linjan kohtaloon.

– Käymme nyt suunnittelijoiden kanssa palautteen tarkasti läpi. Meidän on katsottava myös kokonaisuutta: jos johonkin tekee muutoksia, se voi vaikuttaa monessa kohtaa.

Espoossa on vastustettu runkolinjoihin ja liityntäliikenteeseen perustuvia suunnitelmia aiemminkin ja vaadittu suorien linjojen säilyttämistä. Rihtniemi kuitenkin huomauttaa, että kyse on HSL:n kanssa yhdessä sovitusta strategiasta.

– Sillä yritetään muun muassa estää liikenteen ruuhkautumista Helsingin päässä ja vähentää sinne ajavien bussien määrää. Toki kokemuksia pitää kuunnella herkällä korvalla.

Rihtniemi arvioi, että Vihdintien linjastomuutos tulee HSL:n hallituksen päätettäväksi tammi- tai helmikuussa.

HSL:n hallituksen espoolainen varapuheenjohtaja Sirpa Hertell (vihr.) on vaatinut linjan 321 säilyttämistä. Hertell pitää omituisena sitä, että espoolaisten palaute on HSL:ssä täysin ohitettu.

– Espoon viesti on selkeä: suora yhteys on säilytettävä. Konsernijaosto on ottanut tämän kannan jo kaksi kertaa. Olisi kummallista, että HSL:n hallitukselle tuodaan esitys, jossa Espoon kantaa ei ole lainkaan huomioitu Hertell sanoo.

Taustaa

HSL on suunnitellut Vihdintien ja Hämeenlinnanväylän bussilinjaston uudistamista vuodesta 2018.

Tavoitteena on luopua suoraan Helsingin keskustaan ajavista busseista. Tilalle tulee liityntäliikenne runkolinjoille ja ratojen varteen.

Muutosten on määrä tulla voimaan syksyllä 2022.

Aiheeseen liittyvää

  1. Espoo: Halvempi lippuvyöhyke pitäisi ulottaa Kehä III:lle saakka – Länsiväylälle lisää bussilinjoja Tapiolaan 25.11.2019 11:55
  2. Vihdintie saa liityntäliikenteen – suorat linjat Helsinkiin lakkaavat 23.11.2019 9:00
  3. Vihdintien uusia bussilinjoja voi vielä kommentoida – HSL:n uudistus karsii suoria yhteyksiä 3.9.2019 9:30
  4. Vihdintien bulevardikaupungin suunnittelu etenee, asuntoja tuhansille – vaikuttaa myös espoolaisten kulkemiseen 3.3.2019 8:45
  5. Hyviä uutisia Vihdintien varrelle: bussiliikenteen muutoksille aikalisä 11.1.2019 15:39
  6. Espoossa kytee kapinaa HSL:n päätöksentekoa kohtaan − Helsingin ylivaltaa haluttaisiin horjuttaa yhteisissä joukkoliikenneasioissa 23.1.2019 18:21
  7. Kehä III:n ulkopuolella kytee bussikapina – "Asukkaiden arkea yritetään muuttaa suunnittelupöydällä" 28.12.2017 6:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut