Pekka Koski on kasvattanut joulukuusia 1990-luvun alkupuolelta asti. Nyt miehellä on 20 hehtaarin kuusiviljelmät ja joulukuusien kasvatus on hänen pääelinkeinonsa.
Tilalla kasvaa omorikaa eli serbiankuusta, metsäkuusta, pihtoja, mustakuusia ja okakuusia.
– Mustakuusi on kaunis kuusi, koska siinä on usein omasta takaa koristeina kauniita käpyjä. Lisäksi mustakuusessa on tiheä oksisto ja sen kasvutapa on kapea, kuvailee Koski.
Kasvattajalta mustakuusi vaatii muita kuusilajikkeita enemmän. Se on tarkka kasvupaikkansa suhteen ja viihtyy erityisen hyvin suomailla.
– Allergisille mustakuusi sopii perinteistä metsäkuusta paremmin, kuten myös pihta ja omorika.
Kuusenkasvattajan oma suosikki on omorika. Koski on mieltynyt sen näyttävyyteen ja kapeaan muotoon.
– Pidän myös okakuusesta, jonka oksat jaksavat kantaa kauniisti eläviä kynttilöitä ja jossa on paras mahdollinen neulasten pito.
Koski ei peitä joulupuuta ylenpalttisin koristeluin, vaan esimerkiksi juuri okakuuseen riittävät hänen mielestään hyvin latvatähti ja elävät kynttilät. Muuta ei tarvita.
Pekka Kosken asiakkaiden kaikkien aikojen suosikki on metsäkuusi. Sen suosiota selittää Kosken mukaan puun perinteikkyys.
– Metsäkuusi on varma valinta. Myyntipaikoilla myydyistä puista kolme neljästä on metsäkuusia.
Ennen kuin viljelty kuusi on myyntikuntoinen, töitä on tehty paljon ja pitkään.
– Puita on hoidettava alusta alkaen. Ensimmäiset vuodet torjutaan heinää. En sorru kemikaaleihin, joten hoidan heinäntorjunnan trimmerien avulla.
Koski tekee ensimmäisen perusteellisen muotoleikkauksen kuusille, kun ne ovat noin 1,5-metrisiä. Jos se onnistuu hyvin, kuusi ei tarvitse sen jälkeen kuin latvan typistystä ja ylimpien oksakiehkuroiden leikkausta.
– Alempaa ei kannata paljon enää leikata, jotta puu säilyy luonnollisen näköisenä. Tavoitteena on sopusuhtainen, kartionmuotoinen puu.
Kuusen pahimmat viholliset ovat halla ja hyönteistuhot. Koski ei käytä kemikaaleja hyönteistenkään torjuntaan, joten puut, jotka ovat mennäkseen, saavat mennä.
Joulupuuseuran suositus on, että joulukuuset kaadetaan aikaisintaan kuukausi ennen jouluaattoa. Silloin kuuset ovat keskimäärin 10-vuotiaita ja noin 1,9–2,4-metrisiä.
Pekka Koski aloittaa kuusten kaadon joulukuussa. Hän myy kuusia myös omalla kotipihallaan Lohjalla. Tukkumyyjiä on eri puolilla Etelä-Suomea. Vuodesta toiseen tulevia vakioasiakkaita on paljon.
– Jos kuusiostoksille tullaan koko perheen voimin, valinnan tekevät yleensä perheen lapset.
Omaa joulukuustaan Koski pääsee koristelmaan vasta jouluaattona, kun viimeinenkin myyntipiste on suljettu.